Celníci objevili v Brně padělatelskou dílnu trhovců

Brno - Celníci odhalili při zátahu v noci na dnešek v Brně padělatelskou dílnu. Obchodníci tam na textil nelegálně našívali a nažehlovali loga světových značek. Celníci na místě zadrželi šest Vietnamců, pět mužů a jednu ženu. Jeden z nich neměl povolení k trvalému pobytu v ČR a bude vyhoštěn, další se pokusil na místě o útěk. Zadržené už si převzala policie. Na místě bylo zabaveno asi 6 000 kusů zboží, v případě originálů by jejich prodejní hodnota přesáhla šest milionů korun.

Celníci uskutečnili domovní prohlídky ve třech objektech - jednom domu v Líšni a dvou ve Slatině. Objevili tam sklady a dílnu. Uvnitř se našel vyšívací stroj, šicí stroje včetně dvou ještě nepoužitých a zabalených v originálním obalu. Dál dva zažehlovací stroje a velké množství kotoučů s nášivkami. Celníci také zajistili zboží připravené pro nalepování či našívání značek.

Celníci na odhalení padělatelské dílny pracovali asi půl roku. Podle mluvčí celníků Lady Temňákové je objev dílny výjimečný, letos je první svého druhu v Česku. Loni zajistili celníci dvě dílny, obě rovněž na jihu Moravy, dodala.

Podle ní obchodníci soustředí dílny do Brna a na jih Moravy kvůli dvěma velkým tržnicím - v Hatích u Znojma a v Olomoucké ulici v Brně. Brněnská tržnice slouží spíš jako velkoobchod. „Za nákupy zboží jezdí do tamních skladů obchodníci z celé republiky,“ dodala mluvčí. 

Mluvčí celníků Lada Temňáková (zdroj: ČT24)