Liberec opravuje lázně, které stály místo primátora

Liberec – Začala oprava lázní v Liberci – druhý projekt, proti kterým se stavěl někdejší primátor Jan Korytář, jehož nakonec odpor k trojici staveb stál místo. Z chátrající památky se má stát galerie, město dá za rekonstrukci necelých 60 milionů korun. Ačkoli je to jenom patnáct procent celkové částky – zbytek pokryje evropská dotace – stačilo to, aby se kvůli sporům o realizaci zakázky rozpadla minulá radní koalice. Protože ale nakonec rekonstrukce starých lázní začala, bude za dva roky budova k dispozici Oblastní galerii v Liberci.

Přidělením zakázky na rekonstrukci chátrajících lázní se zabýval Úřad pro ochranu hospodářské soutěže společně se zakázkou na rozšíření městského bazénu, která začala v sprnu. Podle strany Změna pro Liberec bývalého libereckého primátora Jana Korytáře byly obě zakázky předražené. To však odmítal kraj, který se na rekonstrukcích také bude podílet, i městská ČSSD, která byla součástí koalice. Spor o zakázky byl jednou z příčin odvolání Korytáře z primátorského místa a odchodu Změny pro Liberec do opozice.

Novorenesanční liberecké lázně patří k nejcennějším památkám ve městě. Byly postaveny v letech 1900 až 1902 v době největšího rozmachu města podle projektu vídeňského architekta Petra Paula Branga. V 80. letech minulého století byl ale provoz lázní ukončen, když byl ve městě vybudován moderní plavecký bazén. Po revoluci se střídali majitelé, pod jejichž správou památka chátrala. „Liberečané byli svědky toho, jak budova chátrá, jak se stala obětí privatizačního kolotoče,“ shrnul ekonomický náměstek primátorky Liberce Jiří Šolc. Nakonec stavbu koupila v dražbě radnice, dala za ni devět milionů korun.

Po rekonstrukci by měl objekt převzít Liberecký kraj, který chce do starých lázní nastěhovat svoji Oblastní galerii. Stávající sídlo čtvrté největší galerijní instituce v zemi – Liebiegův dům – je v havarijním stavu, na jeho opravu přitom kraj nemá peníze. Dům by mělo výměnou za lázně dostat město, které by chtělo vybudovat expozici věnovanou Liebiegovým. Podle náměstka Šolce se na rekonstrukci budovy zřejmě bude podílet i samotná rodina Liebiegových.