Policisté zřejmě přispěli k zabití ženy ve Vsetíně

Vsetín – Policisté z operačního střediska ve Vsetíně letos v březnu zřejmě zapomněli na telefonát ženy, kterou podle tísňového volání ohrožoval partner nožem. Na místo vyslali hlídku až po 40 minutách, žena však už byla po příjezdu hlídky těžce zraněná a později zemřela. Postup policistů podle dnešního vydání deníku Právo vyšetřuje policejní inspekce a do konce září se chystá navrhnout trestní stíhání možných viníků z řad policistů.

K tragédii, kterou zvýraznila liknavost policie, došlo 19. března v podvečer ve Vsetíně, kdy čtyřiačtyřicetiletý muž bodl nožem do stehna svou o pět let starší družku. Ta na následky zranění vykrvácela. Muž byl obviněn z trestného činu ublížení na zdraví s následkem smrti. Případ již byl předán státnímu zástupci s návrhem na podání obžaloby.

Útočník ale zřejmě měl nevědomé komplice – policisty. Právu se podařilo z důvěryhodných policejních zdrojů zjistit, že napadená žena volala na linku 158 v 19:09. „Hlášení bylo trochu zmatené, paní říkala, že její druh má záchvat. Podotkla, že muž ji napadá nožem,“ řekla ČT mluvčí zlínské policie Jana Bartíková. Hovor se automaticky přepnul na krajské operační středisko ve Zlíně. Policista pak informace o situaci zanesl písemně do systému s upozorněním, že jde o prioritní věc. Odeslal ji kolegům ze vsetínského operačního střediska, kde v tu chvíli pracovali tři policisté. Všichni ale prý řešili jiné případy a dva z nich se začali přít, kdo případ převezme.

Reportáž Filipa Zdražila (zdroj: ČT24)

Podle policejní mluvčí Jany Bartíkové vše zavinila technická chyba, která oznámení neposlala jen dispečerovi pro okres Vsetín, ale úplně na všechny počítače. Jeden ze zaměstnanců proto výstražný signál zrušil, aby nebyl celý dispečink paralyzovaný. Vsetínský operační důstojník pak na hlášení čtyřicetileté ženy zareagoval až 40 minutách. Zalarmoval proto hlídku, jenže když policisté na místo dorazili, žena už umírala.

Podle deníku v záznamech policie není uveden čas příjezdu hlídky na místo. Vyšetřovatel případu do hlášení zaznamenal jen dva časy - oznámení v 19:09 a příjezd krajské kriminálky ve 22:30. „Nařídil jsem kontrolu postupu tamní policie i toho, jak tam fungovala organizace předávání informací. Pokud se prokážou konkrétní pochybení odpovědných pracovníků, přijmu tvrdá opatření,“ řekl deníku policejní prezident Petr Lessy.