Začíná opakovaná rekonstrukce Masarykova náměstí

Ostrava – Ostravané se mohou opět připravit na rozkopané centrum. Rekonstrukce Masarykova náměstí, za kterou dalo město před čtyřmi lety 100 milionů korun, se nepovedla. Dlažba se začala takřka okamžitě drolit a dlaždice ve vlhku kloužou. Náměstí tak čeká druhá generální oprava. Už teď je jasné, že přijde na dalších sedm milionů, hotova by mohla být do konce letošního roku.

Srdce třetího největšího města v republice nevypadá příliš lákavě. Pokrývají ho vydrolené kachle, pohozené kostky a díry po vytrhané dlažbě. Projít přes Masarykovo náměstí během špatného počasí bez újmy na zdraví je navíc pro mnohé lidi – zejména starší – nadlidský výkon. „Nedávno jsem si tady nevšiml jedné díry a spadl jsem. To víte, je mi už 76 let,“ potvrdil jeden z kolemjdoucích Ostravanů.

Rekonstrukci náměstí prováděla firma Tchas, kterou později odkoupila francouzská společnost Eiffage Construction. Místo domluveného českého kamene použila při dláždění kachle z Číny. Město se s ní původně chtělo soudit. Nyní ale obě strany spějí k dohodě. „Město v dohodě uplatnilo sedm požadavků, které by měly řešit jednotlivé nedostatky, které na tom náměstí jsou včetně zdrsnění dlažby a nového předláždění centra,“ upřesnil primátor Petr Kajnar.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Se zdrsněním povrchu ale firma Eiffage Construction nesouhlasí. Podle ní by to bylo jen krátkodobé řešení. „Zbroušení dlažby nepovažujeme zrovna za ideální, myslíme si, že technické vlastnosti dlažby by se časem zhoršily, takže navrhujeme městu jiné varianty,“ řekl za společnost Eiffage Construction Vladimír Raszka. O konečné podobě dohody se společností, která rekonstrukci Masarykova náměstí prováděla, budou jednat radní příští týden.