Romové se ve šluknovské hospodě poprali s hosty

Šluknov – Napětí ve Šluknovském výběžku nepolevuje. Ve středu večer se v místní restauraci strhla bitka, při které se s místními hosty poprala trojice Romů. Rvačku zklidnila až pořádková jednotka z Prahy, kterou do regionu před dvěma týdny poslal policejní prezident. Podle informací ČT se nejednalo o incident s rasovým podtextem. Pořádkové síly jsou přesto v pohotovosti, během víkendu totiž v regionu proběhne setkání extremistů, které sem sezvala DSSS.

O incidentu, který se stal kolem půlnoci v restauraci Bohemia, informoval server iDnes. Podle něj svědci bitky tvrdili, že Romové po barmanovi požadovali výpalné. Starostka Šluknova Eva Džumanová však toto tvrzení popřela. „Nebyla jsem tam, ale co mám informace, tak to byla malá skupinka Romů a místní. Policie byla na místě několikrát, nikdo ale s nimi nechtěl nic řešit,“ prohlásila starostka.

Také podle policejních záznamů šlo v noci o běžnou hospodskou potyčku. Policisté prý nemají informace, že by někdo vymáhal výpalné. Jak příslušníci, tak starostka se také shodují, že incident neměl rasistický podtext. Podle informací ČT se účastníci bitky po příjezdu policie navzájem kryli a nechtěli přiznat, o co šlo.

V hospodě zasahovali jak šluknovští policisté, tak příslušníci pražské pořádkové jednotky, kteří jsou už několik dní nasazení ve Šluknovském výběžku jako posily. Policie prý zadžela tři osoby, které obvinila z výtržnictví. Nikdo z hostů ani nemusel být ošetřen lékařem.

Telefonát Petry Tachecí (zdroj: ČT24)

V sobotu se přitom na sever Čech chystají vyrazit pravicoví extremisté. Setkání v Novém Boru, Varnsdorfu a Rumburku uspořádala Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS) a účastnit by se jich mělo 200 až 300 lidí. „Tohoto shromáždění se zřejmě zúčastní i radikální příznivci strany, proto nejsou vyloučeny střety s policií. K této domněnce nás vedou předchozí zkušenosti z podobných akcí v Ústeckém kraji v Janově, Litvínově nebo Krupce,“ upozornila krajská policejní mluvčí Jarmila Hrubešová.

Na místě budou kromě pořádkových jednotek i kriminalisté, dopravní policisté, antikonfliktní tým, policisté z obvodních policejních oddělení, cizinecká policie a psovodi. Kontrolovat bude policie i příjezdy do Varnsdorfu a Rumburku, spolupracuje i s německou policií. „Už během dneška vyjeli policisté z antikonfliktního týmu do Šluknovského výběžku a informují tam místní etnické Romy o chystaných opatřeních,“ dodala Hrubešová.  

Demonstrace ve Varnsdorfu
Zdroj: ČT24

Desítky policistů budou v pohotovosti už v pátek, na náměstí ve Varnsdorfu je ohlášené setkání místních. Podobné se ale minulý pátek změnilo v pochod pěti stovek lidí městem směrem k ubytovnám obývaným Romy. Policie jim v tom ale brzy zabránila. Den poté se vydalo na pochod Varnsdorfem i shromáždění svolané extremistickým hnutím Svobodná mládež. Dav několik hodin kličkoval městem ve snaze dostat se k romským ubytovnám, policie mu postupně zahrazovala cestu a nakonec jej zastavila jen desítky metrů od nich.