Pravčice o most přes naléhání státu nestojí

Pravčice - Spor o zavřený most u Pravčic nedaleko Hulína graduje, jeho řešení zůstává vzdáleno na míle. Neúspěšně skončilo setkání zástupců Ředitelství silnic a dálnic s místními lidmi. Státní instituce, která spravuje dálnice a silnice I. třídy, poukazuje na zákon, který jí zakazuje provozovat regionální nebo místní komunikace jako je silnice vedoucí přes pravčický most. ŘSD ho sice postavilo současně se zlínskou rychlostní silnicí R55, potom ho ale měla převzít obec. Ta ho ale z obavy o nezvladatelné náklady na údržbu nepřevzala. Most je proto zatarasen betonovými kvádry, stát hrozí i jeho odstraněním.

Spor ŘSD a pravčické radnice poškozuje místní řidiče, kteří most nemohou využívat. Státní podnik je přesvědčen o tom, že vina leží na straně obce, která se nechce znát ke svým někdejším slibům. „Skutečně je to paradoxní situace, už tím spíš, že jsme v květnu roku 2002 dostali od obce Pravčice vyjádření, že nemají připomínky k řešení stavby, a přiložili také zápis z jejich zastupitelstva, ve kterém zastupitelstvo schvaluje stavbu a obec souhlasí, že si most převezme do správy po jeho vybudování. Změna rozhodnutí je pro ŘSD překvapením, a proto jsme museli udělat toto opatření, věříme, že dočasné,“ vyjádřila se k situaci mluvčí ŘSD Martina Vápeníková.

Vedení obce se však brání, že se měli stát pouze správci mostu a jeho okolí. O převzetí mostu do vlastnictví obce nebyla podle nich zmínka. ŘSD ale tvrdí, že z roku 2002 existuje zápis, kde převzetí mostu do vlastnictví podepsal tehdejší starosta obce Šašek. Ten nyní převzetí mostu jednoznačně odmítá. „My se tomu bráníme, protože v budoucnosti se může stát, že obec se tímto způsobem může docela zadlužit a dostat se tak do problémů,“ řekl starosta Šašek.

Uzavřená část silnice
Zdroj: ČT24

ŘSD se pokusilo obavy obce zmírnit. Náklady prý nebudou závratné, most nepotřebuje rozsáhlejší zásahy. Prohlídky, které probíhají přibližně jednou za šest let, vyjdou asi na pět tisíc korun. „Garantuji, že most je udělaný dobře, nepotřebuje téměř žádnou údržbu. Ve frekvenci cirka 15 let je například nutné natřít a opravit zábradlí,“ zdůraznila stavební expertka ŘSD Květuše Kuncová při setkání s občany. Most má podle ní životnost 100 let, během této doby bude potřebovat jednu nebo dvě generální opravy. Ta sice bude drahá, ale obce na podobné zásahy obvykle dostávají dotace.

Ani toto ubezpečení však zástupce Pravčic neobměkčilo. Obec však podle všeho tahá za kratší konec – spor snadno může skončit tak, že ŘSD most, který nesmí provozovat, a který nechce nikdo převzít, zase demontuje. „Doufáme, že k tomu nedojde. Ovšem bylo řečeno, že se bude hledat nové využití tohoto mostního objektu s tím, že může být i demontován,“ uvedla mluvčí Vápeníková.

Zda budou Pravčičtí snadno křižovat rychlostní silnici R55, nebo jim navždy zůstane jenom dlouhá objížďka, může být zřejmé po jednání obecního zastupitelstva 13. září. Bude hlasovat, zda most převezme nebo ne. Výsledek vůbec není jasný. Ani starosta Šašek zatím nemá jasno, jak bude hlasovat.

Reportáž Filipa Zdražila (zdroj: ČT24)