Většina Olomouckého kraje by na přerozdělení daní vydělala

Olomouc – Novela rozpočtového určení daní je noční můrou velkých měst – Prahy, Brna, Ostravy a Plzně. Menší města a obce si od ní naopak slibují větší přísun peněz. Stotisícová Olomouc hospodaří s rozpočtem dvě miliardy korun. Návrh rozpočtového určení daní by jí měl přihrát tři miliony korun navíc. Pro celý Olomoucký kraj by nový systém měl znamenat navýšení sumy o jednu a půl miliardy korun.

Za současného systému dostává Olomouc na jednoho obyvatele částku 9 700 korun. „Je to největší město, které není kráceno, větší města už mají jakési krácení daní, protože v minulosti měla nastavenou úroveň o hodně výš než ostatní krajská města,“ sdělil náměstek primátora města Olomouce Ivo Vlach.

Změna sytému přerozdělení daní by tak znamenala přilepšení pro většinu obcí a měst Olomouckého kraje. Obce s počtem obyvatel do pěti tisíc by si mohly pomoci až o pětatřicet procent. Například pro Bohuňovice, kde žije dva a půl tisíce lidí, by navrhovaný systém znamenal šest milionů korun do rozpočtu navíc. „Každá koruna je dobrá. Nemuseli bychom se tak snažit získávat dotační tituly,“ řekl starosta Bohuňovic Jiří Petřek. 

Reportáž Radky Štědré (zdroj: ČT24)

Poslanci za Olomoucký kraj se shodují, že systém rozpočtového určení daní je potřeba narovnat. Přesto nejsou jednotní v tom, zda pro novelu zvednou ruku. „Malým obcím je potřeba pomoci, ale je otázkou, zda to má být na úkor někoho jiného, nebo zda najdeme jiné řešení,“ vyjádřil se poslanec za ČSSD Roman Váňa.

Poslanci za VV to ale vidí jinak. „Věci veřejné podporují tu myšlenku, která je avizovaná, tzn. zrušení výjimek pro velká města a spravedlivé rozdělení pro všechna města v rámci území ČR,“ potvrdila poslankyně Dagmar Navrátilová. Naopak její kolega z vládní koalice – poslanec za ODS Radim Fiala – novelu zásadně odmítl. „Dělat to na úkor velkých měst je nepřijatelné,“ zdůraznil.