Radní v Karviné omezují provoz hudebních klubů

Ostrava – Město Karviná vytáhlo do boje s provozovateli diskoték. Zastupitelé schválili vyhlášku, která výrazně omezuje provoz hudebních klubů v noci. Město tak údajně reaguje na stížnosti obyvatel, kterým vadí hlasitá hudba a rušení nočního klidu. Majitelé diskoték ale tvrdí, že je to pro ně likvidační opatření.

Havířské podnikatele pobouřila vyhláška, která má ve městě začít platit od 17. března. Podle ní by musely kluby a diskotéky zavřít nejpozději v deset večer, a to i během víkendu. V opačném případě jim hrozí pokuta až dvě stě tisíc korun. „Myslím si, že to bude pro ty podniky likvidační. Neznám diskotéku, která by zavírala v deset večer,“ uvádí DJ Streed Martin Klimánek. „My jsme tou vyhláškou potěšili především lidi na sídlišti. Oni se opravdu v sobotu a v neděli nevyspali,“ tvrdí tisková mluvčí Městského úřadu v Karviné Šárka Swiderová. „Náš klub má k dispozici protokol o měření hluku vydaný zdravotním ústavem v Ostravě. Z něho jasně vyplývá, že plně vyhovuje, tudíž nemůže okolí obtěžovat hudební produkcí uvnitř klubu,“ argumentuje majitel klubu Riwka.   

Vyhláška vyvolala ve městě velkou debatu. Stovky lidí protestují i na internetu. „Není to moc chytré opatření, většina těch nezletilých se přesune na domácí párty a bude nepořádek a hluk všude,“ vysvětluje jeden z místních. Mnozí tvrdí, že nebudou mít kam jít, a budou proto muset dojíždět za zábavou jinam. Jiní se přimlouvají za provozní dobu diskoték alespoň do půlnoci.  

Reportáž Pavly Remkové (zdroj: ČT24)

Provozovatelé diskoték a klubů mohou magistrát požádat o speciální výjimku. Ta jim umožní původní otvírací hodiny zachovat. Musí se ale zaručit za klid a pořádek i v širším okolí svých podniků. Výjimka bude navíc vždy jen na tři měsíce. „O každé další výjimce musí rozhodnout rada města. Vždycky to tak bude, pokud nebudeme spokojeni, tak tu výjimku vezmeme,“ dodává Šárka Swiderová. „Podle mého názoru nelze určit, zda opilý člověk na ulici vychází z našeho klubu či z jiného podniku nebo restaurace,“ uzavírá majitel klubu Riwka. 

Už teď výjimku dostaly první dva kluby. Ostatní provozovatelé o ni chtějí zažádat co nejdříve. Jak se ale diskotéky na Karvinsku s novou vyhláškou srovnají a jestli některé z nich zásah města přežijí, tak to ukáží již nejbližší týdny.