Klatovské katakomby projdou rekonstrukcí

Klatovy - Některé regionální operační programy v jižních a západních Čechách, ze kterých je možné získat evropské dotace, stále prověřuje policie. Kvůli tomu ještě nebyly podepsány smlouvy o jejich přidělení se všemi, kteří je získali loni v listopadu. To zdržuje realizaci všech projektů. Smlouvu nemá podepsanou také občanské sdružení Klatovské katakomby, které dotaci získalo na kompletní rekonstrukci a stavbu nové expozice v nejvýznamnější památce Klatov.

Občanskému sdružení byla dotace z páté výzvy regionálního operačního programu přiznaná už loni v polovině listopadu. Začalo se tedy pracovat na přípravě rekonstrukce tak, aby nové katakomby byly veřejnosti zpřístupněny už letos, kdy město Klatovy slaví 750 let od svého založení. „Původně jsme měli mít podepsanou smlouvu k patnáctému lednu tohoto roku. Já věřím, že smlouva bude podepsána v dohledné době. Zatím pracujeme, jako kdyby už podepsaná byla,“ říká předseda Občanského sdružení Klatovské katakomby Václav Chroust.

Už je tedy například vybrán dodavatel stavebních prací. Ten by měl obnovit katakomby tak, jak je před několika staletími jezuité opouštěli. „Vzhledem k návštěvnosti i přílivu zahraničních turistů mají katakomby mezinárodní význam,“ uvádí starosta Klatov Rudolf Salvetr.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Rekonstrukce Klatovských katakomb vyjde na dvacet tři a půl milionu korun. Dalších více jak osm milionů korun bude stát oprava střechy jezuitského kostela. „Oprava souvisí s rekonstrukcí průduchů, které byly v minulosti zasypány,“ vysvětluje klatovský farář Antonín Bachan.

Podle plánu by stavební úpravy v katakombách měly být hotové do června, pak se bude tvořit expozice, která bude z části interaktivní. Bude tu i hmotový model celého jezuitského komplexu a také životní model jedné z pohřbených dam Anežky Příchovské. „Dnešní katakomby se po rekonstrukci svou rozlohou rozšíří pětinásobně,“ dodává Václav Chroust.

První návštěvníci by do nově zrekonstruovaných katakomb měli přijít již na konci letošního září.