V boji se zloději a podvodníky pomůžou policii senioři

Pardubice - V Pardubickém kraji budou policii pomáhat senioři s prevencí kriminality mezi svými vrstevníky. Spoluobyvatele obcí, kde dobrovolníci sami bydlí, budou upozorňovat na nebezpečí podvodů nebo domovních krádeží. Právě starší lidé bývají nejčastějšími oběťmi podvodů, což je také důvod, proč se policie rozhodla některé seniory speciálně proškolit v prevenci kriminality.

„Informace budou dále šířit mezi svými známými, dalšími seniory a občany ve svých obcích,“ řekla ČT mluvčí orlickoústecké policie Iveta Lehká. Mluvčí pardubické policie Markéta Janovská dodává, že pachatelé se často vydávají za pracovníky například elektráren nebo plynáren a navštěvují seniory pod záminkou vracení různých přeplatků. Přitom je ale okrádají o vysoké finanční částky.

Jedním z dobrovolníků je třeba osmdesátiletý Jan Roller z Libchav, který nechtěl jen sedět doma. „Zloději jsou dnes natolik vynalézaví a starší lidé velmi nepozorní,“ říká Jan Roller. Hodlá tedy nyní své sousedy informovat, jak se zachovat při setkání se zloději či podvodníky.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)