Vimperk se zbaví prvního ze dvou tzv. vybydlených domů

Vimperk – Radnici ve Vimperku oslovil zájemce, který chce koupit jeden z vybydlených domů. Vybuduje v něm malometrážní byty. Ty stávající jsou v dezolátním stavu a podle starosty i ostudou města. Polovina romských rodin z nich odešla do Kanady, další teď mají šanci koupit si opravené byty. V opačném případě na ně čeká stěhování.

Podnikatel Petr Klečka, který chce komplex koupit, má jasný plán. Nepořádek v okolí uklidí, domy kompletně opraví a byty prodá. Nájemník, který má platnou smlouvu, zůstane. Další si musí byty koupit. Radnice do některých bytů investovala v minulosti téměř pět milionů korun. V některých bytech jsou vytrhané kuchyňské linky, poničené koupelny a podlahy.

Pro prodej domu zvedla ruku většina zastupitelů, jak potvrdil jeden z nich Jaroslav Zámečník (KSČM). Podle kraje podobně postupují i některá další jihočeská města. „Obce a města si pro své potřeby nechávají pouze ty objekty, pro které mají využití,“ říká mluvčí Krajského úřadu Jihočeského kraje Kateřina Koželuhová. Pokud nenastanou žádné komplikace, noví vlastníci se do opravených bytů nastěhují na konci letošního roku.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)