Krumlovská točna v parku zůstává dalších pět let

Český Krumlov – Ministr kultury Václav Riedlbauch vyhověl žádosti jihočeského hejtmana a zdejších starostů. Ti kritizovali současnou praxi, kdy se nájemní smlouva uzavírala jen na jeden rok a o každé prodloužení znovu sváděli bitvu divadelníci a politici. Točna se totiž nelíbí památkářům. Za nynějším příměřím stojí jediný ministerský souhlas.

Do konce března památkáři uzavřou s provozovatelem točny, tedy s budějovickým magistrátem, novou nájemní smlouvu. Mluvčí ministerstva kultury Jan Cieslar potvrdil, že smlouva byla prodloužena do roku 2015. Primátor Českých Budějovic Juraj Thoma (ODS) však nastínil, že další budoucnost točny v zámeckém parku je však nejasná.

Veselí vládne na divadelní scéně. Pětiletá smlouva znamená jistotu pro soubory a navíc umožní nalákat do zahrady přední světové umělce. Ředitel Jihočeského divadla Jiří Šesták neskrývá radost. Prodloužení smlouvy minimálně o pět let požadovali zástupci dvou měst a kraje. V lednu proto sepsali tzv. tříkrálovou deklaraci. Odmítli stěhování točny i půl miliardy korun na výstavbu nového divadla.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Spory o točnu trvají už 15 let. Konstrukce v zámeckém parku se nelíbí pracovníkům výboru světového dědictví UNESCO a žádají likvidaci. Proti tomu protestují starostové. 130 tisíc lidí podepsalo petici za záchranu hlediště.