V Troji je k vidění exotika

Praha/Troja – Exotické krásky, netradiční unikáty i voňavá překvapení nabízí až do příští neděle botanická zahrada v pražské Troji na tradiční výstavě orchidejí. Už pátým rokem se na tropické rostliny stály dlouhé fronty. Kromě výstavy orchidejí je připraven bohatý doprovodný program. Ke zhlédnutí jsou připraveny informační panely o pěstování orchidejí, k dispozici je poradenská služba, která pomůže třeba s aranžováním. Nechybí ani zajímavé přednášky a po celou dobu výstavy funguje prodej rostlin.

Nejpozoruhodnějším exponátem je sedmdesátiletá stařenka z dalekého Bornea. Kromě úctyhodného věku zaujme také svou velikostí, i s listy měří v průměru asi metr. „Byla objevena v polovině 19. století jedním anglickým botanikem. Takhle stará orchidej je poměrně vzácnou zvláštností,“ uvedla průvodkyně Zuzana Švábenská. Výstava se chlubí také Drákulovou miniorchidejí s tesáky, květy připomínají psí tlamičky a kousky voňavými po šeříku nebo svařeném víně. Nechybí ani vzácné krasavice s dívčím jménem Vanda. „Jsou to orchideje, které jsou lidskou činností v přírodě bohužel již vyhubené. Dochovaly se pouze v botanických zahradách nebo soukromých sbírkách,“ dodala Zuzana Švábenská.

Ti, kteří se nechají kouzelnými květy očarovat, si přímo na místě můžou orchidej koupit. Najdou se tu i nenáročné kousky pro začátečníky, ty stojí pár stovek. K dispozici je také profesionální poradce, vysvětlí třeba, proč vám doma orchidej přestala kvést. „Aby orchidej vykvetla, potřebuje určitou změnu. Je třeba ji na nějakou dobu ochladit a omezit zálivku,“ vysvětlil odborník Aleš Dvořák. Loni se během tří víkendů ve skleníku vystřídalo 15 tisíc lidí. Dlouhé fronty nechybí ani letos, výstava potrvá do příští neděle.

Reportáž Magdy Trojanové (zdroj: ČT24)

Tropickou prohlídku mohou návštěvníci zakončit stylově: orientálním nápojem z kořene orchideje, který má euforizující a afrodiziakální účinky.

Exotické krásky, netradiční unikáty i voňavá překvapení nabízí až do příští neděle Botanické zahradě v pražské Tróji na tradiční výstavě orchidejí.
Zdroj: ČT24