V Hrádku nad Nisou byl objeven hrob vampýrky

Hrádek nad Nisou – Hrob čarodějnice nebo také vampýrky objevili archeologové při vykopávkách v Hrádku nad Nisou. Našli ostatky ženy pohřbené velmi zvláštním způsobem, které v zemi ležely 700 let. Ve středověku, když společnost někoho kvůli pověrám postavila na samý okraj, bylo pohřbení obličejem k zemi a daleko od odpočívajících křesťanů běžnou praxí.

Žena se vymykala svou výškou (170 cm) a pokřivenou postavou. To stačilo, aby ji ve 13. století považovali za čarodějnici nebo vampýrku. Podle všeho jde o nejstarší vampýrku v Čechách. Podle archeologů je zázrak, že se kostra zachovala. Ležela totiž pouhých 20 centimetrů pod komunikací, jak informoval archeolog ze Severočeského muzea v Liberci Petr Brestovanský.

Archeologický výzkum začal v prosinci, kdy těžké stroje při plánované rekonstrukci Hrádeckého náměstí odkryly základy středověkých staveb. Průzkum teď opravu brzdí. Podle místních ale nálezy stojí za to. Starosta Hrádku nad Nisou Martin Půta sdělil, že nyní se jedná o tom, jakým způsobem nález ukázat veřejnosti.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Jisté je, že ostatky budou umístěny v muzeu Brána Trojzemí, které obec plánuje zřídit. Záhadou zatím zůstává, co drží vampýrka v pravé ruce. Archeologové to chtějí zjistit pomocí laboratorních testů.

Ostatky vampýrky
Zdroj: ČT24