Ilegální lov ohrožuje velké šelmy v Beskydech

Rožnov pod Radhoštěm (Beskydy) – Stotisícovou odměnu opět nabízí Hnutí Duha za informace vedoucí k dopadení pytláků, kteří ohrožují šelmy v Beskydech. A chce proti nim postupovat rázněji, ochránci přírody proto také zřídili nepřetržitou protipytláckou telefonní linku. Jsou přesvědčeni, že bohužel nejde o ojedinělý případ. Odhadují například, že za posledních dvacet let mohlo být u nás ilegálně odstřeleno nejméně pět stovek rysů. Pytláctví je podle nich jednou z příčin, proč šelmy z našich hor a lesů rychle mizí.

V květnu loňského roku pohodil neznámý pachatel u řeky Ostravice v Beskydech v pytli zabalené zbytky těla medvěda. Podle ochránců přírody se jednalo o pytláka, ten však nebyl dodnes dopaden. „Odměnu 100 tisíc korun za informace, které povedou k usvědčení pytláků vlků, rysů, medvědů, jsme vyhlásili právě před rokem a stále platí. Máme i linku, kde je možné všechny případy pytláctví nahlásit,“ uvedl Miroslav Kutal z Hnutí Duha. Milan Orálek z Českého svazu ochránců přírody doplnil: „Jsme velice rádi, že odměna je vypsaná. Je tedy nějaká naděje, že právě u těch nejvzácnějších šelem bude pachatel dopaden.“

Podle členů Hnutí Duha si pytláci vybírají Beskydy záměrně. Je to jediné místo v ČR, kde se zároveň pohybují vlci, medvědi a rysi. „Od roku 2000 to byly tři případy pytláctví rysa, loni pytláctví medvěda. V případě vlků přímé důkazy nejsou, pouze nedoložené údaje o tom, že byli upytlačeni,“ dodal Miroslav Kutal a František Šulgan ze Správy CHKO Beskydy podotkl: „Pytláctví je i dnes skutečně jedním z největších problémů. Je to těžko kontrolovatelné a velmi těžko se potom v reálu vyhodnocuje.“ V Beskydech se podle posledního sčítání šelem pohybuje více než dvanáct rysů, přibližně dvě vlčí smečky a nejméně jeden medvěd. Státem chráněné šelmy do ČR migrují nejčastěji ze Slovenska a Polska.

Reportáž Daniela Šamánka (zdroj: ČT24)

Členové Hnutí Duha budou o šelmách a jejich výskytu v Beskydech přednášet v horských obcích v nejbližších týdnech.

Stotisícovou odměnu opět nabízí Hnutí Duha za informace, vedoucí k dopadení pytláků, kteří ohrožují šelmy v Beskydech.
Zdroj: ČT24