Kauza ulomených stěračů pokračuje

České Budějovice - Případ tajemníka českobudějovického magistrátu, kterého jeden z místních podnikatelů označil za vandala poškozujícího auta, asi skončí patem. Tajemník Řeřábek totiž odmítl zveřejnění nahrávek městského kamerového systému, které jsou klíčovým důkazem v celém sporu. Podle primátora Juraje Thomy přitom město tato kauza silně poškozuje.

Tajemník magistrátu Zdeněk Řeřábek tvrdí, že je nevinný, ale zveřejnit klíčový důkaz nechce. Českobudějovický primátor Juraj Thoma ho oficiálně vyzval, aby poskytl souhlas se zveřejněním záběrů z městského kamerového systému. Ten to však odmítl. „Moje iniciativa se nesetkala se souhlasem na jeho straně,“ přiznává primátor Thoma. „Já jsem dal právnímu zástupci plnou moc, aby to řešil,“ říká Zdeněk Řeřábek.

Zdeňka Řeřábka obvinil jeho soused, podnikatel Ladislav Vrábel, z toho, že v noci na čtvrtého března ulámal stěrače od jeho aut. Stalo se to na místě, které sleduje jedna z městských kamer. „Z té kamery musí byt vidět, jak manipuluje se stěračem,“ ukazuje kameru na místě činu poškozený Ladislav Vrábel.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Ze zdánlivě banálního přestupku, případně trestného činu, se tak půl roku před komunálními volbami stala politická kauza, která otřásá celým českobudějovickým magistrátem a komunální i krajskou politikou. A z obyčejného disku se stala trezorová záležitost. Podle ODS, která magistrát ovládá, jde doslova o hon na čarodějnice. Naopak opozice žádá rychlé řešení. „Pan Vrábel je člověkem, který hodlá kandidovat v komunální politice. Jde tedy o spor s politickým podtextem,“ upozorňuje předseda Regionální rady ODS pro jižní Čechy Martin Kuba.

Kvůli sporné výši škody policie podle dostupných informací případ odloží jako přestupek. Pak se jím budou zabývat paradoxně dokonce kolegové podnikatelem obviněného úředníka.