Nemocnici v Karlových Varech povede krizový manažer

Karlovy Vary - Karlovarskou krajskou nemocnici povede krizový manažer. Vedení kraje to oznámilo tři týdny poté, co kvůli špatnému hospodaření odvolalo generálního ředitele. Od nového manažera si slibuje snížení ztráty a hlavně stabilizaci nemocnice. Ta jen v roce 2009 zaznamenala ztrátu ve výši padesát dva miliony korun.

Situace v krajské nemocnici byla důvodem k protestům zaměstnanců, kteří na konci února demonstrovali pod okny ředitelství. Mimo jiné žádali i vypsání nového výběrového řízení na management. Krátce na to kraj odvolal generálního ředitele. Teď by ho měl nejméně na rok nahradit krizový manažer. „To je naše pracovní označení. Krizový manažer znamená, že podnik se potápí, ale my zase tak daleko nejsme,“ vysvětluje radní pro zdravotnictví Václav Larva.

Vedení kraje už oslovilo tři kandidáty, jejich jména ale nechce prozradit s tím, že jednoho z nich vybere do začátku dubna. Jeho hlavním úkolem bude snížit ztrátu v hospodaření, která jen za rok 2009 byla dvaapadesát milionů korun. „Nedělám si iluze, že ta ztráta bude dvacet pět milionů, ale v každém případě nemůžeme kalkulovat na rok 2010 takřka s dvojnásobnou ztrátou,“ dodává Václav Larva. 

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Kraj zároveň oznámil, že nepočítá s opětovným rozdělením bývalých okresních nemocnic na tři samostatné subjekty, měnit by se neměla ani struktura poskytované péče. „Kroky představenstva i kraje vedou ke stabilizaci, ty tři nemocnice se začínají logicky chovat jako jeden celek, což je strašně pozitivní,“ říká ředitel pro lékařskou péči Karlovarské krajské nemocnice Ilja Horník. 

Kvůli nemocnici se teď ale zadluží samotný kraj. Po čtyřech měsících od výběrového řízení chce začít s výstavbou pavilonu akutní medicíny, na který si vezme půlmiliardový úvěr. „Ty peníze odnikud nedostaneme, takže si je musíme půjčit, budeme je splácet dvacet let,“ přiznává náměstek karlovarského hejtmana Martin Havel. 

Stavbu dosud blokovala jedna z firem, která se po vyloučení z tendru odvolala k antimonopolnímu úřadu. Návrh ale nakonec stáhla.