Stát vrátil zámek v Javorné, ovšem jako ruinu

Karlovy Vary – Co jednou stát vzal, to jen nerad vrací. Smutným příkladem tohoto faktu je zámek v Javorné u Bochova na Karlovarsku. Stát vzal kapitule zámek v roce 1948, od roku 1990 usiluje církev o jeho restituci a poslední dva roky se soudí. Teď ho kapitula dostala bezúplatně zpět, ovšem jako ruinu, která vyžaduje stovky milionů korun na rekonstrukci.

Barokní zámek patřil kolegiátní kapitule od roku 1927, z té doby pochází také jeho jediný dochovaný obrázek. Bylo u něj tehdy 750 hektarů lesa, anglický a francouzský park a dnes už zbouraný pivovar. Po znárodnění zůstal církvi jen kostel s farou. Zámek využívaly státní statky, později poté lesníci a jiné organizace. Patnáct let je však prázdný a bez jakéhokoli využití.

Bezplatný převod na církev mnoho lidí nejen překvapil, ale také rozhořčil. „Je to nehorázné a zároveň mi to přijde líto. Kdyby se památka vrátila v roce 1990, tak bychom mohli předejít alespoň určité míře devastace,“ komentoval převod probošt Vladimír Kelnar z Kolegiátní kapituly svatého Kosmy a Damiána ve Staré Boleslavi. Soudní spory a postoje úřadů tomu však bránily.

Kolegiátní kapitula chce teď hlavně opravit střechy a zajistit statiku. Bude žádat o dotace ministerstvo kultury a případně i Evropskou unii. Zámek by chtěla do budoucna přestavět na hotelové zařízení nebo na domov důchodců. Kapitula to však sama nezvládne, a proto hledá silného investora. Náklady na kompletní opravu se totiž budou pohybovat ve stovkách milionů korun.