Společné hlídky Romů a policistů dohlížejí v Děčíně na pořádek

Děčín – Pořádek na dvou velkých sídlištích a bezpečnost dětí u škol střeží nyní v Děčíně romské hlídky. Společně se strážníky městské policie pomáhají zabránit například dětské šikaně nebo slouží jako prostředníci mezi romskou komunitou a ostatními obyvateli. Každý den vyrážejí do terénu hlídky, skládají se z jednoho městského policisty a jeho romského kolegy. Na sídlištích, kde se všechno kontroluje, žije početná romská komunita a tady má právě romský kolega má velkou autoritu. U dětí i u dospělých.

Milan Horváth se do děčínského Bynova přestěhoval teprve před rokem. Nepořádek mu však nedal spát a tak se rozhodl, že s tím něco udělá. „Zaslechl jsem, jak lidé nadávají z oken, že Romové jsou bordeláři,“ uvedl civilní zaměstnanec městské policie Milan Horváth. Nakonec se stal součástí společné hlídky, ráno a odpoledne dává pozor na děti u škol. Nejen on, strážníkům pomáhá dalších šest Romů. „Když vidím někoho u školy kouřit, tak ho napomenu, aby to zhasnul,“ vysvětlil další spolupracovník Městské policie Zdeněk Damu. Obyvatelé Děčína – Boletic si jejich činnosti cení.

Dopoledne a navečer se zaměřují také na problémy dospělých. „Lidé si už zvykli, že to děláme a už nějaký ten respekt mají. Už si nedovolí vyhodit krabici a ještě do ní kopnout,“ dodal Milan Horváth. Ředitel Městské policie Děčín Marcel Horák spolupráci také uvítal: „Zprostředkovávají například komunikaci s problémovými rodinami tam, kde dochází k narušování občanského soužití nebo rušení nočního klidu.“ Romové však nemají stejné pravomoce jako strážníci. Nemohou třeba zkontrolovat doklady člověka, kontrolu proto provede strážník bez přítomnosti svého nového spolupracovníka. Město zaměstnávání Romů téměř nic nestojí, protože kromě jednoho zaměstnance všichni pracují v rámci veřejné služby. Za to, že pomáhají, dostanou vyšší sociální dávky.

Reportáž Ladislava Jakuba (zdroj: ČT24)

Podobný projekt již fungoval v Mostě, loni v září odstartoval pod názvem Úsvit na sídlišti Chánov. Podporovalo jej ministerstvo vnitra, po třech měsících už však došly peníze a tak se projekt utlumil. V současné době se čeká, jestli finance budou. O podobném projektu se ale mluví například i ve Slezsku – v Karviné, v Havířově nebo v Orlové.

Společné hlídky Městské policie Děčín dávají pozor na děti u škol, ale zaměřují se také na problémy dospělých.
Zdroj: ČT24