V Moravskoslezském kraji se už nebude propouštět

Moravskoslezský kraj - V Moravskoslezském kraji už nehrozí žádné větší propouštění. Vyplývá to z průzkumu úřadů práce mezi zaměstnavateli. Některé firmy už dokonce plánují nábor nových pracovníků. Například společnost OKD jich chce letos přijmout 600. Několik desítek nových zaměstnanců chtějí nabrat také Vítkovice nebo ArcelorMittal Ostrava. V největším měřítku se chystá nabírat nové zaměstnance skupina ČEZ, ta se chystá přijmout v nejbližších letech dokonce několik tisíc lidí.

Pracovních míst v Moravskoslezském kraji už nebude ubývat, zatím ale ani výrazně přibývat. Vyplývá to z průzkumu úřadů práce mezi firmami. „Zaměstnavatelé se stavem 26 a více zaměstnanců ohlásili nárůst jen o 725 osob, a to je v měřítku kraje nárůst zanedbatelný,“ říká mluvčí Úřadu práce v Ostravě Svatava Baďurová.

Plány firem sice nejsou nijak velké, ale jsou podstatně příznivější než v minulém roce. Loni touto dobou firmy ohlásily úbytek až 6 tisíc míst. Nabrat letos nové zaměstnance plánují firmy z automobilového průmyslu, ale také například softwarová firma Tieto Enator nebo skupina ČEZ. Ta se rozhodla přesunout do Ostravy své účetní středisko pro celou republiku, šanci ale dostanou i technici.

„Skupina ČEZ bude potřebovat pro nejbližších deset let přijmout 12 tisíc nových zaměstnanců, především z technických oborů,“ uvedl generální ředitel společnosti Martin Roman. Stovky nových zaměstnanců budou potřebovat i šachty. „Společnost OKD letos plánuje, že přijme zhruba 600 nových zaměstnanců, z toho přes pět set do důlních profesí,“ potvrdil mluvčí OKD Vladislav Sobol. První zájemci už se školí. „Pracoval jsem třeba v automobilovém průmyslu a tak různě, ale v tomhle povolání vydělám asi nejvíc tady v regionu,“ myslí si jeden ze zájemců o práci na šachtě.

  • Úřad práce autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1525/152404.jpg
  • ČEZ autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1525/152405.jpg