Policie navrhla obžalovat makléře z Frýdku-Místku za zpronevěru

Ostrava - Policie podala návrh na obžalobu 29letého pracovníka realitní kanceláře FM Reality z Frýdku-Místku. Muž, který byl na podzim obviněn z podvodu a zpronevěry, klientům údajně způsobil škodu celkem 16 milionů korun. Peníze kupujících totiž nepoužíval na určené transakce, ale pro svou potřebu. Hrozí mu proto trest odnětí svobody v délce od pěti do deseti let.

Muž se trestné činnosti dopouštěl od roku 2007 až do loňského října, a to i přesto, že se o jeho aktivity policie zajímala už od počátku loňského roku. „Policisté nyní ukončili vyšetřování a předkládají spisový materiál státnímu zástupci s návrhem na podání obžaloby,“ uvedla policejní mluvčí Soňa Štětínská. Nešlo přitom o jednoduchý případ, spisový materiál má čtyři tisíce stran.

Podle Štětínské evidují policisté celkem 35 poškozených klientů především z Moravskoslezského, ale i ze Zlínského kraje. Někteří lidé svěřili muži desetitisíce, jiní i miliony korun. Klienti na účet realitní kanceláře skládali peníze například na zaplacení kupní ceny prodávajícím nebo na úhradu daně z převodu nemovitosti. „V některých případech byly peníze poškozeným vyplaceny až poté, kdy podali trestní oznámení,“ podotkla mluvčí.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Policie muže ze zpronevěry a podvodu obvinila loni na podzim a byl stíhán na svobodě, protože však pokračoval v trestné činnosti i nadále, rozhodl soud na začátku letošního roku o jeho vzetí do vyšetřovací vazby.