Stavba silnice z Ostravy do Opavy nabírá zpoždění

Opavsko - Další zpoždění nabírá stavba řidiči dlouho očekávané nové silnice mezi Opavou a Ostravou. Stát na ni nemá tolik peněz, jak původně plánoval. Původně měla na stavbu výrazně přispět i Evropská unie, to se ale nakonec nestalo. Tempo výstavby je proto podstatně pomalejší. Podle Ředitelství silnic a dálnic je to ale pořád lepší, než kdyby stát nechal stavbu zakonzervovat. Podle původního plánu měla být silnice hotová už za dva roky. Tento termín je ale kvůli nedostatku peněz nereálný.

Na loni zahájenou stavbu silnice z Velké Polomi do Mokrých Lazců už po 3 týdnech došly peníze. Situace ale nebude o moc lepší ani letos. Projeví se to hlavně na stavbě těch nejdražších částí. To jsou mosty. „Ocelová konstrukce na tyto mosty bude letos dodávána pouze na jeden objekt a na ty dva zbývající jsme momentálně materiál neobjednali,“ potvrdil ředitel ODS (Dopravní stavby Ostrava) Jiří Boháček.

Stavbaři letos dostanou jen 300 milionů korun z původně plánované jedné a půl miliardy. Je to pouhá pětina. „Vzhledem k té celkové celostátní situaci – co se týče financí do výstavby dopravní infrastruktury – jsme rádi, že tuto stavbu nemusíme pozastavovat a že v ní můžeme nadále pokračovat,“ řekla mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martina Vápeníková. Deset kilometrů dlouhá nová silnice výrazně urychlí dopravu mezi Ostravou a Opavou. Ulehčí život i obyvatelům obcí, kterými stávající silnice prochází. Denně po ní totiž projede asi dvacet tisíc aut. I proto byla tato stavba zařazena mezi projekty, na které přispěje Evropská unie. Teď už to ale neplatí.

Podle mluvčího Karla Hanzelky zjistilo ministerstvo dopravy až dodatečně, že peníze z operačního programu na všechny stavby nevystačí. Úsek nové silnice 1/11 na Opavsku proto musí zaplatit stát sám. Peněz se mu ale nedostává. „Uvidíme, jaký bude výhled pro další roky, to bude jasné přibližně v létě,“ uvedl mluvčí Karel Hanzelka.

  • Stavba silnice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1528/152723.jpg
  • Stavba silnice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1528/152724.jpg