Řidiči sněžných skútrů trápí strážce Krkonošského národního parku

Trutnov - Strážci Krkonošského národního parku opět bojují s řidiči sněžných skútrů. Ti využívají posledních zbytků sněhu na hřebenech hor – jezdí ale v zakázaných zónách. V posledním případě se po honičce čtyř skútrů jeden z nich převrátil a skončil v hluboké roklině. Jeho vyproštění trvalo kvůli nepřístupnému terénu téměř dvě hodiny. Policisté mohou řidičům skútrů udělit blokovou pokutu, stále častěji ale případ končí ve správním řízení. Těm, kteří porušují zákon, tak hrozí pokuta až 100 tisíc korun.

Podobné případy nejsou výjimkou. Řidiči sněžných skútrů ohrožují turisty a ničí přírodu. Stále častější jsou navíc noční jízdy, při kterých řidiči skútrů nelegálně přejíždí po hřebenech hor z jednoho zimního střediska do druhého. Tím ale porušují zákon. „Provoz motorových vozidel, a tedy i skútrů je na území Krkonošského národního parku omezen,“ prohlásil Radek Drahný ze Správy Krkonošského národního parku.

Správa parku tak začala spolupracovat s policií a kontroly řidičů na skútrech jsou stále častější. „Kontrolujeme požívání alkoholu před a nebo během jízdy a samozřejmě i řidičská oprávnění,“ řekl Udo Ertner z policie v Trutnově.

Reportáž Václava Plecháčka (zdroj: ČT24)