Chrášťany dostaly rekordní pokutu za skládku, kraj pomoc odmítl

Chrášťany – Malá jihočeská obec dostala od inspektorů životního prostředí pokutu 440 tisíc korun. Důvodem jsou závažná pochybení v provozu skládky. Obec tvrdí, že na její rekultivaci nemá peníze, chybu ale přiznává a pokutu zaplatí, i když je pro ni částka téměř likvidační. Tak tvrdou sankci dostala obec takového charakteru vůbec poprvé.

Kolem dvou tisíc čtverečních metrů skládky měli zaměstnanci překrýt materiálem, který by zamezil úniku plynu do ovzduší. Nic takového se ale nestalo, inspektoři navíc na skládce objevili i nebezpečné opady. „Došlo k porušení podmínek integrovaného povolení a zákona o odpadech… Bylo navíc nevhodně nakládáno s odpadem z azbestu, což mohlo způsobit uvolňování azbestových vláken do ovzduší,“ řekla ČT Petra Fialová z České inspekce životního prostředí.

Na rekultivaci skládky je potřeba pět milionů

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Za provoz skládky získají Chrášťany každoročně půl milionu korun. Na rekultivaci je ale potřeba pět milionů, které obec nesehnala. Podle starosty Miroslava Jiříčka (nez.) koupila loni stroj na úpravu skládky za 1,5 milionu. Nyní už ale peníze nemá. Udělená pokuta navíc znamená pro obec s rozpočtem 12 milionů korun velké problémy. Odloží se například stavba vodovodu nebo opravy chodníků.

Na haldách chrášťanské skládky končí komunální odpad i stavební materiál. Denně sem míří nákladní automobily z okolních dvaceti obcí. Od Jihočeského kraje, který se o pokutě dozvěděl až od České televize, se ale Chrášťany pomoci nedočkají. „Kraj nemá institut, jak pomoci,“ vzkázal radní Karel Vlasák (ODS). Do poloviny dubna proto radnice pokutu zaplatí sama, pak se pokusí zajistit peníze na rekultivaci.