Obecní rozpočty má zachránit prodej dotovaných bytů

Plzeň – Obce na Plzeňsku přišly s novým receptem na řešení propadu v daňových příjmech, který způsobila hospodářská krize. Potřebné peníze by do jejich pokladen mohl přinést prodej obecních bytů zbudovaných díky státním dotacím. Podle stávajících smluv nesmějí dotované byty dvacet let prodávat, starostové proto navrhují, aby se fixace snížila nejméně na polovinu této lhůty. Na prodej by díky tomu mohly být tisíce bytů.

V Tlučné u Plzně vybudovali díky státním dotacím zhruba stovku bytů. 26 z nich už není zatíženo úvěrem a nájemníci usilují o jejich odkoupení. V Holýšově na Domažlicku jde dokonce o 210 bytů – výtěžek z jejich prodeje by městské kase významně pomohl. „V každém případě by to byly řádově desítky milionů, které bychom mohli investovat do komunikací, veřejné zeleně a podobně,“ tvrdí tamní starosta Antonín Pazour.

Jenže je v tom háček. Byty postavené za státní dotace nesmí obec 20 let od jejich dokončení prodat. Svaz měst a obcí teď usiluje o změnu. Lhůtu chce zkrátit alespoň na polovinu. Vedení státního fondu rozvoje bydlení návrh starostů podporuje. Právní oddělení zkoumá nejschůdnější varianty legislativních změn. „Nájemníci nemusí mít obavu, že by obec mohla prodat dům někomu jinému,“ ředitel fondu Jan Wagner.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Jasno v tom, za jakých podmínek je možné byty prodat, bude během několika týdnů. Podle místopředsedy Sdružení měst a obcí Petra Náhlíka by se prodej zdaleka netýkal všech obecních bytů, i tak by se jich ale díky snížení dvacetileté fixace po celé republice uvolnily na trh desetitisíce.