Šumavský park zřídil speciální linku pro aktivisty

Modrava – Správci Šumavy zřídili speciální telefonní linku 388 450 800 pro ty, kteří mají podezření, že boj s kůrovcem na území parku provází chyby nebo porušování zákonů. V provozu bude vždy od pondělí do středy, v dopoledních hodinách, a to jen do konce září. Pak si chce správa parku celý projekt zhodnotit a zvážit, jestli v něm bude pokračovat. Národní park linku zřizuje v reakci na vyhrocenou situaci, která velkou část léta provázela kácení stromů na Modravě.

Během dneška zavolal na speciální linku jeden člověk. „Zavolal jen jeden starší pán z Českých Budějovic, nesdělil ale žádné podezření na nezákonnou těžbu, ale naopak podpořil postup správy parku,“ konstatoval mluvčí parku Pavel Pechoušek. Muž prý řekl, že pokud by měl svůj les vedle lesů parku, podal by na aktivisty trestní oznámení, protože by za svoje jednání měli nést hmotnou odpovědnost.

Ekologičtí aktivisté a správa parku spolu během prázdnin hledali společnou řeč velmi obtížně. Povedlo se to až v polovině srpna, to kácení na Modravě skončilo a všechny strany sporu o Šumavu se sešly u jednoho stolu. Dlouho očekávané jednání ale přineslo jen jediný závěr - šéf národního parku Jan Stráský slíbil, že zřídí horkou linku. „Je třeba, abychom si alespoň nelhali, když se neumíme dohodnout. Abychom si aspoň ověřovali informace navzájem a snažili se opravit dezinformace,“ vysvětlil Stráský.

Ekologičtí aktivisté ale dodávají, že zřízení linky považují za trochu zbytečný a nesystémový krok. Linka bude fungovat od pondělí do středy. Pracovník parku na ní bude čekat na podněty. Vyslechne je, zkonzultuje s odborníky a zavolá zpět. Nebo vyrazí přímo do terénu, kde situaci společně s volajícím posoudí. Jak se nová služba osvědčí, má být jasno na konci září. To totiž skončí její zkušební provoz a správa parku řekne, co s projektem bude dál.

Správa parku ale upozorňuje, že případný nahlášený podnět nemusí být řešen okamžitě. „My nejsme schopni na každý dotaz odpovědět ihned, v každém případě budeme schopni odpovědět do čtyř dnů, a bude-li to situace vyžadovat, tak se na konkrétním místě můžeme sejít,“ uvedl referent lesních ekosystémů v NP Daniel Černý.

Čtyřdenní lhůta je ale podle aktivistů příliš dlouhá, během té doby by totiž mohli dřevaři či lesníci pokácený strom odklidit a zlikvidovat tak důkazy o nezákonné těžbě. „Uznávám, že není možné to zorganizovat z hodiny na hodinu, ale lhůta do 24 hodin by byla vyhovující,“ uvedl mluvčí blokády aktivistů Vratislav Vozník.

Postoj ke kácení stromů na Šumavě rozděluje i Stranu zelených. Zatímco pražské předsednictvo vystoupilo proti kácení, tak organizace Plzeň 2 se postavila na stranu obcí. Vedení strany už kvůli tomu činnost organizace pozastavilo a uvažuje o jejím zrušení. „Nerespektovala názor strany v tak důležité kauze, jako je politika vůči šumavské přírodě,“ konstatoval předseda strany Ondřej Liška. Prohlášením ze 17. srpna, kterým organizace podpořila kácení na Šumavě, se prý postavila proti oficiálnímu stanovisku zelených. Člen pozastavené organizace Petr Leitner ale vysvětluje podporu těžby tím, že je prý povinností každého vystupovat i proti konsensu vlastní strany, pokud je přesvědčen, že má vlastní názor. Na stranu organizace Plzeň 2 už se postavily i Chrást a Tachov.