Lékaři v Plzni protestují proti prodeji polikliniky na Slovanech

Plzeň – Plzeňští lékaři z polikliniky na Slovanech se obávají, aby jim nový majitel nenastavil takové podmínky, že by museli budovu opustit. Poliklinika totiž dosud patřila městu, radní teď ale připravují její prodej. Vedení města argumentuje tím, že Plzeň získá prodejem nejméně sto milionů korun. Lékaři, kteří v budově mají pronajaté ordinace, okamžitě poslali protestní petici zastupitelům.

Podle lékařky Věry Pavlíčkové se zdejší personál obává zvýšení nájemného, stejně tak jako toho, zda vůbec budou v budově lékařské služby pokračovat. Obyvatelům Slovan poliklinika vyhovuje a prodeji nefandí. Prodej polikliniky se nelíbí ani opozičním zastupitelům. Žádnou polikliniku už totiž město nevlastní.

Podle opozice na tom ovšem není městská pokladna tak špatně, aby se radní zbavili poslední polikliniky, která je v majetku Plzně, jak sdělil zastupitel Václav Šimák (ČSSD). Radní prodej hájí s tím, že lékařská péče na Slovanech zůstane. Opozice navíc požaduje smluvní garanci na 25 let.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

„Plzeň na tom sice není tak špatně, aby musela polikliniku prodat, ale přínos z prodeje je pro město důležitý,“ nechala se slyšet radní Helena Matoušová (ODS). O dalším osudu polikliniky rozhodne nejbližší zastupitelstvo.