V ND moravskoslezském se bude propouštět

Ostrava - Národní divadlo moravskoslezské za bývalého ředitele plýtvalo na představeních a některé umělce nechávalo za plat sedět doma. Zjistil to audit, který si nechal ostravský magistrát zpracovat po odvolání Luďka Golata. Nový ředitel Jiří Nekvasil má půl roku na nápravu a mimo jiné se chystá propouštět. Předplatné na novou sezonu právě začíná. Divadlo s novou grafikou a novou dramaturgií bude pod novým ředitelem usilovat o přízeň diváků i uklidnění vlastních zaměstnanců.

Divadlo jako sud střelného prachu, který může kdykoli vybuchnout – tak dobu velkých změn popisují zaměstnanci. Na úřadu práce se zatím chystají na příchod umělců. „Atmosféra je hrozná, protože se to táhne vlastně už od listopadu. Lidé pořád žijí v nejistotě a neví, jak to dopadne. Teď bylo řečeno, že by výpovědi měli dostat do konce dubna,“ rozčiluje se šéf odborů Národního divadla moravskoslezského Zdeněk Sekanina.

„Zvolili jsme tu nejúspornější a nejmírnější variantu, kdy divadlo ve finále bude mít jen zhruba o dvacet zaměstnanců méně. Do 1. července divadlo opustí až 25 umělců,“ říká nový ředitel Jiří Nekvasil, ale dále upozornil na to, že nejde o cílené propouštění. V budoucnu by se počet zaměstnanců měl vrátit na původní číslo. Ředitel uvedl, že cílem je hlavně zvýšit uměleckou a profesionální kvalitu souborů.

Zřizovatel divadla – město Ostrava – tvrdí, že za odvoláním bývalého ředitele Luďka Golata si stále stojí. Podle auditorů se nechoval hospodárně, předražoval náklady na některé prodělečné inscenace. Nedokázal divadlo naplnit, nedokázal zaměstnat umělce. „On bohorovně tyhle věci přehlížel a divadlo se mu rozsypalo před očima,“ potvrdil náměstek primátora Ostravy Lubomír Pospíšil.

K rozjitřené atmosféře v divadle přispívají i stížnosti těch nejdůležitějších – věrných předplatitelů. Ti dokonce sbírají podpisy pod petici. A připomínek ke změnám mají celou řadu – přesun premiér ze soboty na čtvrtek, omezování úspěšného operetního souboru, malá propagace hvězd. Shrnuto – degradace divadla na regionální úroveň.

Jiří Nekvasil se ujal funkce ředitele divadla 1. ledna. V minulosti působil jako umělecký šéf, dramaturg a režisér Státní opery Praha, byl i šéfem opery Národního divadla v Praze. V ostravském divadle nahradil Golata, kterého v červnu odvolali radní města poté, co začal mít problémy se svými podřízenými. Část herců si na něj stěžovala, že je během zkoušek nutil k obscénním věcem a byl na ně hrubý. Velká část umělců včetně uměleckých šéfů všech souborů se ale tehdy za Golata postavila.

  • Ředitel Jiří Nekvasil autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1562/156111.jpg
  • Divadlo Antonína Dvořáka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1562/156112.jpg