Pražští starostové odmítají novelu loterijního zákona, organizují petici

Praha - Pražští starostové organizují petici proti novele loterijního zákona, kterou tento týden schválil rozpočtový výbor sněmovny. Novela podle starostů na rozdíl od původních návrhů omezuje možnosti, kterými mohou obce na svém území regulovat počet heren. Sněmovna by se návrhem měla zabývat v úterý. Starostové proto chtějí přes víkend nasbírat co nejvíce podpisů a petiční archy na úterní jednání přinést.

„Novela absolutně znemožňuje obcím zasahovat do rozhodování, kde budou výherní hrací přístroje a videoloterijní terminály umístěny,“ řekla starostka Prahy 2 Jana Černochová. Podle ní je to v rozporu s tím, o co starostové dlouhodobě usilují. Černochová také připomněla, že v blízkosti heren prokazatelně stoupá kriminalita.

Městské části se domnívají, že za změnou novely stojí sázkařská lobby, a žádají schválení zákona v původním návrhu. Před změnou, o které rozhodl rozpočtový výbor, totiž návrh dával obcím právo být účastníkem řízení, ve kterém se loterie povolují. Členové výboru argumentují tím, že by rozhodování o videoterminálech obce administrativně zatížilo. Předkladatel novely Pavel Němec (ČSSD) s tím ale nesouhlasí. „Původní smysl novely, kterou ČSSD předložila ve sněmovně, byl právě v tom, že města měla dostat maximální právo na regulaci hazardu na svém území,“ uvedl.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Zatímco počet hracích automatů od roku 2007 v Praze klesá, roste počet videoterminálů, v lednu jich bylo téměř 5 300. Praha už tři roky bojuje proti tomu, aby se herny objevovaly v blízkosti škol, úřadů nebo zdravotnických zařízení. V případě videoterminálů se jí to ale nedaří, například na Praze 2 je kasino vedle školy pro děti s postižením. Velmi podobně jsou na tom také další, velké i menší městské části. Třeba radnice Prahy 6 dokonce řeší kvůli automatům petici od svých obyvatel.

Pražský primátor Pavel Bém:

„Je to výsměch naší snaze omezit hazard ve městech a považujeme to opravdu za dramatický problém a jsme připraveni udělat vše pro to, aby se Poslanecká sněmovna chytla za nos a dala obcím šanci proti hazardu na svém území bojovat.“

K petici se zatím připojily asi dvě desítky pražských radnic, další starostové prý reagují elektronicky. Petici mohou podepsat také obyvatelé města, stánky s petičními archy najdou například ode dneška na Tylově náměstí, v sobotu na Vítězném náměstí v rámci konání farmářských trhů, v dalších dnech také ve vestibulech stanice metra Opatov a Háje.

Velké problémy s rostoucím počtem heren mají i v Litvínově. Tamní radnici se alespoň podařilo uzavřít  průlomovou dohodu s ministerstvem financí, které kvůli špatné sociální situaci ve městě nebude terminály povolovat.