Paromily nejvíc zaujal parní válec z roku 1925

Hradec Králové - Labské nábřeží v Hradci Králové dnes zaplnily desítky kouřících a syčících parních strojů. Na devátý ročník akce nazvané Nábřeží paromilů je přivezlo více než 60 vystavovatelů z Čech, Německa a Slovenska. Největší pozornost stovek diváků přitahoval čerstvě renovovaný parní válec Škoda PV 15 z roku 1925.

Válec vyrobily Škodovy závody Hradec Králové a je jediným dochovaným kusem. Šestnáctitunový obr, který je v majetku Ekotechnického muzea v Praze, se dokáže pohybovat rychlostí pět kilometrů za hodinu. Jeho uvedení do provozu prý není složité, ale trvá zhruba tři hodiny.

Diváci také mohli obdivovat sedm hasičských stříkaček, z nichž pět parních bylo v provozu. Se vzorně naleštěnou stříkačkou tradičně přijeli dobrovolní hasiči z Klatov. Jejich stroj je zajímavý tím, že byl údajně použit při hašení požáru Národního divadla v roce 1881. „Stříkačku jsme udržovali funkční celé století,“ upozornil hasič Petr Hutský.

Železniční muzeum Jaroměř na nábřeží přivezlo obří kotel nyní renovované parní lokomotivy Conrad Vorlauf z roku 1873. „Z nábřeží dnes kotel odjede rovnou do odborné firmy do Kolína, která jej bude opravovat. Celá lokomotiva by mohla po opravě vyjet na koleje příští rok v září,“ prozradil jednatel muzea Bohuslav Škoda.

Návštěvníci mohli vidět také lokomobily, stacionární motory nebo různé modely parních strojů. K zajímavým exponátům také patřily tři funkční parní bicykly. Na své si přišly i děti, které se mohly povozit na kolotoči na parní pohon a na 350 metrů dlouhé dětské železnici. V provozu byly i kolesové parníky, které Labe brázdí po celou dobu letní turistické sezony.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)