Bez Kašparovy sochy do důchodu nejdu, říká aviatický nadšenec

Pardubice - Aviatická pouť v Pardubicích se po 20 letech své existence zařadila mezi nejuznávanější letecké přehlídky v Evropě. Její zakladatel, bývalý armádní pilot Jaroslav Janda oslaví příští rok osmdesátiny. Do důchodu se ale zatím nechystá. Dal si totiž ještě jeden důležitý úkol - postavit pomník prvnímu českému letci Janu Kašparovi.

Rodilý Pražák Jaroslav Janda se do Pardubic přistěhoval v roce 1969 a město koní, perníku a letectví mu navždy přirostlo k srdci. Zatímco se krátce po sametové revoluci jeho kolegové chystali do důchodu, on se pustil do nejistého projektu, který měl zprvu existovat jen jediný rok. Ve skutečnosti se však 11. května 1991 začala psát dlouhá historie Aviatické pouti.

„To byla taková partyzánština. Nechali jsme si třeba udělat plakáty a pak jsme běželi do města a když se nikdo nedíval, tak jsme to tam nalepili,“ vzpomíná na začátky letecké přehlídy Jaroslav Janda. Společně s Josefem Hadincem postupně Aviatickou pouť proměnili v jednu z největších evropských leteckých show. Každý rok ji navštíví přes třicet tisíc lidí. „Z původně regionální a vzpomínkové akce k osmdesátému výročí přeletu Jana Kašpara se stal v národním měřítku určitě jeden z nejvýznamnějších leteckých dnů,“ potvrzuje šéfredaktor časopisu Aerohobby Petr Kolman.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Jaroslav Janda tak místo odpočinku na chalupě každý den pracuje ve své kanceláři na přípravě dalších ročníků Aviatické pouti - bez nároku na honorář. Kolem sebe si vytvořil tým lidí, kteří mu dávají zapomenout na pokročilý věk. „Žiju tak, jako kdyby dnešní den byl dnem posledním,“ říká.

Na Aviatické pouti každý rok vystupují amatérští i profesionální piloti nejen z Čech, ale i ze zahraničí. Pro všechny je to ideální příležitost vyměnit si názory a zkušenosti. „Pravidelnými účastníky jsou zde letouny ze druhé světové války i poválečné. Je to pro mě nezvyklé setkat se s piloty těchto historických strojů, protože ty často nepotkám,“ pochvaluje si vojenský pilot Ivo Kardoš.  

První český aviatik Jan Kašpar
Zdroj: ČT24/Aeroklub Jaroměř

Jaroslav Janda proslavil Pardubice i české letectví po celé Evropě. Jeho největším přáním je postavit přímo v Pardubicích sochu Jana Kašpara. „Nechci památník s nějakou bustičkou, chtěl bych sochu v nadživotní velikosti, takové tři čtyři metry,“ plánuje Janda. Říká, že dokud nebude Kašparova socha stát, do důchodu neodejde.