Karlovy Vary znovu zpřístupní záznamy ze zastupitelstva

Karlovy Vary – I přes právní nejasnosti chce městská rada znovu zveřejnit archiv videozáznamů z jednání zastupitelstva. Jeho stažení z internetu přitom před časem městu doporučil Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Ten na podnět opoziční ODS prošetřuje, jestli město zpřístupněním obsahu jednání neporušuje zákon. Město je podle primátora připraveno rozpoutat s ÚOOÚ spor.

ÚOOÚ městu vytýkal, že se na záznamech objevují lidé, kteří s tím nevyslovili písemný souhlas. On-line přenosy z jednání zastupitelstva podle úřadu v rozporu se zákonem nejsou, jejich archivování a možnost následného přehrání už ano. Mluvčí Úřadu pro ochranu osobních údajů nepotvrdil, že by jeho pracovníci před dokončením vyšetřovaní městu něco doporučovali. Podle něj bude záležet až na konečném rozhodnutí. „Obecně lze říci, že tam, kde jsou záznamy archivovány a tyto záznamy obsahují osobní údaje, může dojít ke kolizi se zákonem o ochraně osobních údajů a zákonem o obcích,“ informoval mluvčí ÚOOÚ David Pavlát.

Rada si proto nechala zpracovat od právního odboru analýzu problému. Padlo rozhodnutí, že na dalším jednání zastupitelstva budou viset cedule s upozorněním, že se jeho průběh vysílá a archivuje. Citlivé osobní údaje se zveřejňovat nebudou. Právní odbor doporučil také stažení starých záznamů ze zastupitelstva, protože získat souhlas od všech lidí, kteří na nich jsou, je nemožné.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

To ale radní odmítli. Podle primátora Petra Kulhánka je to v rozporu se snahou otevřeně informovat veřejnost o činnosti zastupitelstva. „Je to absurdní a všichni to víme. Takže ten archiv se otevře,“ řekl jeden z radních Otmar Homolka. „Jsme si vědomi, že to povede k další konfrontaci s Úřadem pro ochranu osobních údajů. Hned po zahájení kontroly jsem byl kontaktován dvanácti starosty, kteří mi vyjádřili naprostou podporu a nabídku pomoci, pokud jí bude třeba,“ řekl Kulhánek.

Problém zveřejňování záznamů se netýká jen Karlových Varů, ale řady dalších měst. Na rozdíl od Karlových Varů v nich ale nikdo stížnost na záznamy nepodal. V Karlových Varech se s podnětem na úřad obrátilo místní sdružení ODS. Jeho předseda Jiří Vaněček vysvětlil, že podnět podal jen proto, aby ochránil práva lidí, kteří na zastupitelstvu vystupují. „Šlo výhradně o nakládání s údaji typu rodné číslo či bydliště,“ říká Vaněček. Zástupci města předpokládají, že výsledky kontroly budou znát do konce září.