V Rumburku už je klid, němečtí radikálové nepřijeli

Varnsdorf/Rumburk – Na severu Čech skončily demonstrace proti vyhrocené situaci na Šluknovsku. Situace V Rumburku se obešla bez fyzického násilí, policistům se podařilo vážnějším střetům zabránit. Účastníci protestů se ale mezi sebou domlouvali na zítřek na další akci, která by měla být odvetou za minulou neděli, kdy několik Romů napadlo a zranilo místní muže. Podle informací reportérky Ley Surovcové by zítřejší protesty měly být ještě vyhrocenější než dnes. Avizované posily radikálů z Německa nedorazily, není vyloučeno, že přijedou právě na zítřejší akci. Menší a poklidnější demonstrace se odehrála i ve Varnsdorfu.

Do Rumburku dorazilo asi 1 500 občanů, někteří se asi po 15 minutách vydali do romského ghetta. Dav asi 500 lidí, který pochodoval Rumburkem a provokoval Romy, museli brzdit policejní těžkooděnci. Jednomu z domů v ghettu lidé rozbili plot a hodili větev do okna, vzduchem už létaly i kameny. K fyzickým útokům nedošlo. Policisté jednoho člověka zatkli a několik dalších předvedli na služebnu kvůli různým přestupkům. Očekávaly se posily z Německa, ty nakonec nepřijely. Není ale vyloučeno, že němečtí radikálové dorazí v následujících dnech. Několik účastníků protestů se snažilo dostat do domu jednoho z útočníků, policii se ale podařilo jim v tom zabránit.

Ke shromážděným promluvil na náměstí v Rumburku i jeden z původních organizátorů, zastupující sdružení Občanský odpor. Holohlavý a svalnatý muž, vystupující jako Josef Mašín, v emotivním projevu vyzýval k umravnění nepřizpůsobivých, za což sklidil značný aplaus. Po projevu opakovaně zdůraznil, že není extremista. Současně ale přijímal gratulace od holohlavých mladíků, oblečených v tričkách značek, které jsou velmi populární mezi pravicovými radikály. „Myslím, že po dnešní demonstraci nás vezme radnice konečně na vědomí a začne s námi jednat,“ řekl. Jeden z radikálů ale lidi začal vyzývat, aby si vzali vidle a vyřešili problém po vlastním způsobu.

Zhruba po 15 minutách projevů se dav vydal na neohlášený pochod městem, který směřoval k romskému ghettu. Řada Romů ale z místa raději před začátkem protestů odjela. Několik stovek lidí se proto vydalo do místního squatu, kde žijí Romové, kteří mají problémy s drogami. Tady se situace skutečně vyhrotila, vzduchem podle reportérky ČT dokonce létaly kameny. K dalším incidentům nedošlo. Policie ale raději dav odklonila, dál ovšem pochoduje městem. Mezi lidmi byl hodně vidět i jeden z mladíků, které v neděli údajně napadli Romové, což zapůsobilo v napjaté situaci jako rozbuška.

Starostu Sykáčka lidé vypískali

Místní politici se demonstrace v Rumburku obávali. Chtělo ji totiž organizovat sdružení Občanský odpor, mající podle médií určité vazby na neonacisty. Většinu v publiku ale dnes měli na pohled obyčejní lidé. Pořádání demonstrace nakonec převzala rumburská ČSSD, která si prostor zarezervovala dříve, aby si údajně s lidmi promluvila. Starostu Jaroslava Sykáčka ale náměstí vypískalo. Sociální demokraté proto mítink po 17 minutách skončili.

Ve čtyři hodiny odpoledne se lidé sešli i ve Varnsdorfu, na místě jich bylo asi 200, přibližně po hodině se zde dav rozešel. Atmosféra ve Varnsdorfu byla celkem poklidná, začala houstnout jen poté, co se dostavil na scénu svolavatel akce Lukáš Kohout, který se proslavil jako falešný asistent poslance Kavana, společně s jedním romským aktivistou. Dav začal dávat hlasitě najevo svou nespokojenost a museli nastoupit těžkooděnci, k násilnostem ale nedošlo.

Lidé se dožadovali i vedení města, vadí jim, že se s nimi o problémech nikdo nebaví. Dvěma demonstrantům se podařilo dostat do městského úřadu, starostu ani místostarostu tam ale nenašli. Právě místostarosta nakonec po telefonu svolavateli akce slíbil, že přijde. Policie ho ale zarazila, aby z bezpečnostních důvodů raději mezi lidi nechodil. Na demonstraci přišli i lidé ze zdejší dělnické strany, většinu davu ale tvořili místní, kteří na začátku mítinku zdůrazňovali, že jim nejde o nenávist k Romům, ale o snahu řešit kriminalitu. Starosta, který na demonstraci odmítl přijít kvůli Kohoutově minulosti, proto svolal na zítra na 10:00 diskusi do místního kina, očekává, že by mohly opět přijít asi dvě stovky lidí.

Starosta Nového Boru Jaromír Dvořák dnes zároveň v otevřeném dopise žádá kvůli problémům s Romy premiéra Petra Nečase (ODS) o trvalé zajištění bezpečnosti v ulicích měst a kroky, které razantním způsobem ovlivní chování nepřizpůsobivých občanů. Vyslání policejních posil na sever Čech je podle něj sice chvályhodné, nicméně časově omezené. Volá proto po efektivních a dlouhodobých opatřeních, která zabrání tomu, aby se opakovaly brutální útoky Romů, které v minulých týdnech vyděsily obyvatele Nového Boru či Rumburka.