Litvínovští demonstrovali proti výplatě dávek ve stravenkách

Litvínov - Necelá stovka lidí dnes na litvínovském náměstí demonstrovala proti vyplácení sociálních dávek ve formě poukázek na jídlo, ošacení a hygienické potřeby. Cílem dnešní akce bylo podle jedné z organizátorek akce Jany Garajové zrušení poukázkového systému a návrat k vyplácení dávek v penězích. Počínání radnice považuje Garajová za nezákonné. Město s tím ale nesouhlasí a nátlaku ustoupit nehodlá.

Obyvatelé Litvínova v hmotné nouzi dostávají od 1. března v hotovosti jen 30 procent dávek, zbytek ve formě poukázek. Město systém zavedlo ve spolupráci s Ústeckým krajem a mosteckým úřadem práce, vyhodnotit jej chce po roce.

„S představiteli petičního výboru jsme se sešli. Jasně jsme deklarovali, že sociální odbor je připraven jednotlivé problémové případy řešit. Akceptovali jsme stížnost na příliš vysokou hodnotu stravenek, obchodníci totiž odmítají na poukázky vracet. Rozšířili jsme i síť obchodů, kde lze za kupony nakoupit,“ uvedl starosta Litvínova Milan Šťovíček.

Systém si pochvaluje ředitel mosteckého úřadu práce Oldřich Malý. „Je to dobrá věc. Demonstrace je důkazem účinnosti systému. Lidé se zlobí, že si nemohou za kupony koupit alkohol či hradit splátky. Hmotná nouze je totiž určena výhradně na potraviny a ošacení. Zlobí se pochopitelně i lichváři, kteří sociálně slabým půjčují peníze a nyní je nemohou dostat zpět,“ řekl. Upozornil, že zaměstnavatelé se potýkají s nedostatkem pracovníků. „Každý si může vybrat. Buď bude závislý na pomoci státu včetně stravenek, nebo si najde práci a bude pobírat mzdu. Náš úřad nabízí dostatek pracovních míst,“ dodal.

Osmačtyřicetiletá Garajová žije s dcerou, obě jsou už šest let bez práce. „Mám přitom dva rekvalifikační kurzy, zaměstnavatelé o mě přesto nestojí. Zlobí mě, že nás město všechny hází do jednoho pytle. Sociální odbor nezahájil správní řízení, kterým by každému jednotlivému příjemci dávek prokázal, že příspěvek zneužívá. To je nezákonné. Upozornila jsem na to i ministerstvo práce a sociálních věcí. Odpověď zatím nemám,“ doplnila.

Na stranu Garajové se postavila zástupkyně veřejného ochránce práv Jitka Seitlová, která z vlastní iniciativy prověří postup litvínovského městského úřadu při posuzování důvodů pro vyplácení sociálních dávek formou poukázek. „Podle zákona smí být dávka vyplácena ve věcné formě pouze, pokud je zřejmé, že by příjemce příspěvek nevyužil na živobytí. O výplatě dávky poukázkami musí vždy rozhodnout individuální posouzení situace, plošné aplikování této formy výplaty je v rozporu se stávající právní úpravou,“ řekla Seitlová.

Poukázky místo peněz vyplácejí některé radnice kvůli tomu, že z praxe zjistily, že lidé za příspěvky na živobytí často nakupují alkohol, cigarety nebo peníze končí ve hracích automatech. Systém výplaty dávek pomocí poukázek funguje v Česku zhruba v třech desítkách měst. Letos v dubnu například výplatu dávek pomocí poukázek zavedly dva obvody v Pardubicích nebo Šternberk na Olomoucku.