Blanický lihovar asi dál ničí rybník Lipka

Blanice (Mladá Vožice) – Inspektoři životního prostředí již podruhé zkoumali kvalitu vody v rybníku Lipka u Mladé Vožice. Zavolali je místní chataři, kteří tvrdí, že nedaleký lihovar ničí nejen rybník, ale i okolní přírodu. Vodu podle nich kontaminoval odpad z výroby, který lihovar využívá na svých polích jako hnojivo. Za znečištění povrchových vod mu inspekce uložila pokutu už před rokem, lihovar s tím však nesouhlasí. Rybářství Třeboň, které je vlastníkem rybníku, nyní hodlá požádat příslušnou laboratoř o posouzení kvality vody.

K podezření, že rybník není úplně v pořádku, stačí laický pohled. Ve špinavé vodě jsou mrtvé žáby, nánosy kalu a nečistoty. Chataři mají jasno, rybník je podle nich v nejhorším stavu za poslední tři roky a může za to lihovar. „Prakticky celou zimu sem vozili výpalky z lihovaru,“ uvedl majitel blízké chaty Josef Švec a jeho soused Radek Jedlička doplnil: „Vyváží se tady minimálně deset nebo dvanáct cisteren denně.“ Další z chatařů Ladislav Svačina podotkl: „Je vidět, jak to tady vytéká, je to i pod rybníkem, v rybníku, všude.“ Hlavní technolog společnosti Liho Blanice Jaroslav Rosol se však brání: „V žádném případě neporušujeme cíleně životní prostředí. Snažíme se téměř všechnu produkci těchto výpalek vozit do bioplynových stanic.“

Technolog lihovaru přiznává, že v minulosti se chyb dopustili. Na současném znečištění rybníku se podle něj ale podílejí i odpadní vody z chatové oblasti: „Velký podíl na samotné situaci mají i chataři.“ František Coufal z oblastního inspektorátu ČIŽP České Budějovice však nesmlouvá: „Je to jednoznačné. Výsledky rozborů potvrzují, že jsou to lihovarnické výpalky.“ O kvalitu vody se zajímá i Rybářství Třeboň, které rybník vlastní. V současné době zde ryby nejsou, už v květnu by se do něj ale měly vrátit. „Ta voda je pravděpodobně kontaminovaná, zatím nevíme jakými látkami. Proto jsme provedli odběry a vezeme vzorky vody do akreditované laboratoře,“ prohlásil vedoucí technik vodního hospodářství Rybářství Třeboň Petr Sedláček.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Inspekce životního prostředí i po letošní kontrole zahájila správní řízení o pokutě ve výši až padesát tisíc korun. Tentokrát však nehrozí lihovaru, původcem znečištění je člověk, který z něj odpad na pole vyvezl.

Inspektoři životního prostředí zkoumali kvalitu vody v rybníku Lipka u Mladé Vožice, podezřelý je nedaleký lihovar Liho Blanice.
Zdroj: ČT24