Rekonstrukce pěší zóny v Karlových Varech komplikuje život v centru

Karlovy Vary – Týden před zahájením lázeňské sezóny opravují dělníci v Karlových Varech pěší zónu. Kvůli tomu je prakticky nepřístupné centrum města. Rekonstrukce ale potrvá ještě několik měsíců, uzavírka tak naruší turistickou sezonu i filmový festival. Hoteliéři i obchodníci se proto bojí, že budou mít nižší tržby.

Oprava dvou ulic bude stát 140 milionů korun. Asfaltový povrch dělníci vymění za žulové kameny, vysadí tu 28 stromů a postaví 8 vodotrysků. Práci ale stavebníkům komplikují davy lidí, kteří do centra města zavítají: „Tady prochází obrovské množství chodců, které nedokážeme vyloučit, takže musíme kompletovat lávky. Dnes jich máme na stavbě osazených přes 100,“ uvedl stavbyvedoucí Lukáš Jára.

Stavební firmy musí postupovat opatrně, aby neohrozily léčivé prameny. Pokud by totiž stavebníci narazili na divoký vývěr, mohla by klesnout produkce okolních pramenů. Karlovarská radnice si je vědoma, že uzavřené centrum není v turistické sezoně zrovna ideální. Proto požaduje, aby stavební práce co nejméně omezily nejvýznamnější akce ve městě. Do zahájení lázeňské sezóny by tak měly být hotové práce u velké kolonády, v průběhu filmového festivalu zase stavebníci práce přeruší, aby návštěvníky projekcí nerušil hluk.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Místní podnikatelé si ale stěžují, že jim rekonstrukce centra komplikuje život už od podzimu. Někteří prý museli svým zaměstnancům snížit platy. A snaží se i hoteliéři, aby o své hosty nepřišli, jako kompenzaci za hluk a prach ze stavby nabízejí různé slevy nebo VIP sety. Náměstek primátora Petr Keřka (ODS) pak uklidňuje, že nová pěší zóna zvýši atraktivitu centra, takže by se ochodníkům měly ztráty vrátit.