Girls Day přibližuje dívkám mužskou práci

Weiden (Horní Falcko) – V česko-německém pohraničí se dnes konal takzvaný Girls Day, projekt zaměřený k tomu, aby české i německé dívky poznaly technická a přírodovědecká povolání. Akce, která se koná pod záštitou spolkové kancléřky Angely Merkelové, se uskutečňuje v celém Německu, chce zjednodušit přeshraniční trh práce i vzdělávání. Podniky, organizace a vysoké školy zvou v tento den dívky, aby je navštívily, a objevily tak pro sebe povolání, která nejsou pro ženy 'typická‘. Zároveň by měla být i nahlédnutím do kultury a poznáním pracovních míst v sousedním Německu.

Česká děvčata ze Stříbra přijela do německé továrny na výrobní stroje poblíž Weidenu. Věnovali se jim zde s nadějí, že by se mohla rozhodnout pro povolání v technickém oboru. „Doufáme, že některá děvčata třeba přesvědčíme. Lidí je v našem oboru nedostatek,“ potvrdil ředitel pracovního úřadu ve Weidenu Siegfried Bühner. Ředitelka Střední průmyslové školy v Tachově Jana Hrčková doplnila: „Máme podobný problém. Nemáme dostatek žáků v technických oborech a zájem by ze strany zaměstnavatelů byl.“ Den dívek má zlomit nedůvěru děvčat k technickým oborům. To však vypadá jako tvrdý oříšek, většina děvčat už má dávno jasno: „Baví mne to, ale dělat bych to nemohla. Radši bych někam do kanceláře nebo nějaký ekonomický obor.“

V Německu se v posledních letech ženy k mužským povoláním zase vrací. Dvacetiletá Miriam není jedinou ženou, která tady v provozu s muži pracuje. V zaměstnání je velmi spokojená protože ví, že jen tak neskončí na úřadu práce: „Je to úplně v pohodě, líbí se mi tady.“ Zaměstnanec německé strojírenské firmy David Keller dodal: „Dnešní technika je taková, že i ženy mohou pracovat v těchto těžších oborech.“ Den dívek tady u hranic nyní má ještě jeden rozměr navíc. Příští rok se totiž naplno otevře německý pracovní trh a práce v Bavorsku rozhodně bude. „Nedostatkové pozice jsou v technických oborech a ve zdravotnictví, takže zájemci tady budou určitě vítáni,“ prohlásila Lenka Kastnerová z Úřadu práce v Plzni.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Girls Day se letos konal již podesáté, avšak teprve podruhé odjely na stejnou exkurzi do českých továren také německé žákyně. Projekt žádné statistiky nevede a nikdo tedy neví, kolik děvčat nakonec skutečně přesvědčil.

V česko-německém pohraničí se dnes konal takzvaný Girls Day, projekt zaměřený k tomu, aby české i německé dívky poznaly technická a přírodovědecká povolání.
Zdroj: ČT24