Bezdomovcům se v Českých Budějovicích stará o jídlo podnikatel

České Budějovice – Jihočeská metropole následuje vzor města Brna, když zrealizovala rozdávání zbytků nesnědených obědů bezdomovcům. Projekt radnice sice původně narazil, když se řada hostinských odmítla zapojit, nakonec ale porce pokrmů do azylového domu posílá provozovatel místní soukromé jídelny Miroslav Švrček.

„Přidáváme tam nějaké věci, aby to bylo plnohodnotnější,“ říká pro ČT Miroslav Švrček o gulášové polévce, kterou z jeho jídelny právě odvážejí do azylového domu. Převoz zajišťuje diecézní charita, která se teď snaží získat dobrovolníky, kteří se budou střídat v kuchyni u výdeje jídla. „Budeme rádi za každého dobrovolníka staršího patnácti let s potravinářským průkazem,“ uvedla pro ČT Věra Michalcová.

Dárce stravy Miroslav Švrček:

„Člověk dělá něco pro druhé, aniž by za to něco chtěl.“

Ředitel českobudějovického azylového domu František Kaiseršot si pilotní fázi projektu velice chválí. Také klienti, kteří si pro jídlo přijdou, jsou nadmíru spokojeni. „Já jsem pro, tak by to mělo být,“ říká s širokým úsměvem na tváři jeden z bezdomovců Luboš Rangl, který si odnáší svou porci gulášové polévky.

Radnice do projektu chtěla zapojit několik restaurací. Dopisem oslovila majitele podniků, kde připravují polední menu. Náměstek primátora Rudolf Vodička (KDU-ČSL) ale tvrdí, že mnohé z restaurací nenabídly žádná zbytková menu. Nezávisle na projektu radnice začal v reakci na televizní reportáž s charitou spolupracovat Miroslav Švrček.