Noční bouřky - popadané stromy, voda ve sklepích a problémy na železnici

Kraje – Přerušení dopravy na několika frekventovaných silnicích a železničních tratích i srážky vlaků se spadlými stromy má na svědomí noční bouře, která zasáhla celé Čechy. Podle Českého hydrometeorologického ústavu spadlo na některých místech v Jizerských horách i více než 40 milimetrů srážek během jediné hodiny. V Plzeňském kraji bouře dokonce přerušila provoz na hlavní železniční trati z Plzně do Českých Budějovic. Průjezdná byla až od jedné hodiny odpoledne.

Kvůli velkému objemu srážek byl na řece Smědé na Liberecku dosažen nejvyšší stupeň povodňové aktivity, který již znamená ohrožení. Hladina řeky zde kolem 08:00 kulminovala na 250 centimetrech, pomalu už ale klesá. Ráno se během dvou hodin její průtok dostal na trojnásobek. První stupeň povodňové aktivity platí také na Řasnici ve Frýdlantu. Jinde řešili problémy už přes noc.

Po odpolední bouřce na Vysočině přecházel během noci další pás bouřek téměř přes celé Čechy. Jako první zasáhla již večer bouřka Chebsko, dále postupovala přes Čechy k východu až severovýchodu a v druhé polovině noci se odsunula nad Polsko. Bouře strhla stovky stromů, které spolu s bahnem zablokovaly silnice a železniční tratě. Časně ráno dokonce narazil do spadlého stromu osobní vlak na trati poblíž Břevnice na Havlíčkobrodsku. Událost se ale obešla bez zranění a strom byl odstraněn v pů sedmé.

Po nočních bouřkách komplikovaly dopravu popadané stromy na Jihlavsku, Liberecku i v jižních Čechách. Na Jihlavsku museli hasiči rovněž na několika místech odčerpávat vodu ze zatopených sklepů a garáží. Podobná situace byla i v Plzni, kde zásahové jednotky odčerpávaly vodu celou noc. „Stávající kanalizace nestihla pojmout přívaly vody a vytvořily se laguny. Paneláky jsou zde nejníže položené, takže tam voda nastoupala až do výšky tři čtvrtě metru,“ informoval Jiří Šindelář velitel hasičů z kraje Vysočina.

Podle informací Českého hydrometeorologického ústavu spadlo na některých místech v Jizerských horách i více než 40 milimetrů srážek během jediné hodiny. Nejhorší byla zřejmě situace na Jablonecku, zejména v okolí Železného Brodu. Kvůli pěti popadaným stromům je uzavřen více než osm kilometrů dlouhý úsek komunikací mezi Železným Brodem a Bozkovem. Spadlý strom zablokoval i silnici v Polubném. 

V jižních Čechách noční bouřka strhla na silnice asi 90 stromů. K prvnímu výjezdu hasiči vyrazili dnes po jedné hodině. Zasahovali na 27 místech. Ve čtyřech případech čerpali vodu, na Písecku v Horesedlech čistili odtok rybníka. Bouře zasáhla především západ a sever kraje.

Přes Česko se přehnala bouře (zdroj: ČT24)

Nejvíce práce měli hasiči na Písecku a Táborsku. „V Kocelovicích zaznamenaly přístroje po půlnoci náraz větru o síle přes sto kilometrů v hodině a také tam spadlo nejvíce srážek - přes 26 milimetrů,“ řekla meteoroložka Svatava Křivancová.

Bouře v Plzeňském kraji přerušila provoz na hlavní železniční trati z Plzně do Českých Budějovic, konkrétně na úseku z Nezvěstic do Blovic. Oprava měla trvat až do dnešní šesté hodiny večerní, plně průjezdná ale byla trať už v 13:00. Stejná situace byla také od 05:00 do 07:00 na klatovské trati mezi Plzní-Valchou a Dobřany, kde už byl provoz obnoven.

Podle ČHMÚ bylo nad územím republiky od středečního odpoledne zaznamenáno zhruba 36 000 blesků, z toho naprostá většina v noci a jen malá část při odpolední bouřce ve středu. Nejvíce srážek napršelo v Jizerských horách v okolí Smědavy, a to kolem 50 mm, z toho 43 mm za jednu hodinu. Přitom dlouhodobý průměr objemu srážek pro celý měsíc srpen činí v České republice 78 milimetrů.

Vydáno pod