Rokytnice definitivně splatila dluh

Liberec - Rokytnice nad Jizerou udělala definitivní tečku za svou historií nejzadluženějšího města v Česku. Zaplatila poslední peníze, které měla uhradit. Závazky města v minulosti převýšily čtyři sta milionů korun. Teď už ale město funguje normálně. Vedení města se tak s definitivní platností zbavilo závazku, který řadu let podvazoval jeho další rozvoj.

Pětadvacet milionů korun byla částka, na které se stát dohodl s městem na jeho oddlužení. Rokytnice teď splatila posledních šest milionů. Ne státu, ale bance, u které si na splátky za výhodnějších podmínek půjčila. „Neřekl bych, že se něco zásadně změnilo. Spíše si můžeme odškrtnout, že je něco vyřešeno,“ komentuje oddlužení obce místostarosta Petr Kadavý.

Celkem ale město zaplatilo státu sto sedmdesát sedm milionů korun. Tedy většinu dluhu, který stát kdysi převzal. Rokytnice se tak brání pověsti města, kterému stát dluhy odpustil. „Nám byl odpuštěn dluh ve výši zhruba čtyřiceti milionů korun, což není v rámci celkového dluhu zas tak veliká částka. Ale byl to dluh, a to bylo špatné,“ doplňuje starosta Rokytnice nad Jizerou Petr Matyáš.  

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Rokytnice upadla do dluhů v devadesátých letech, když nedokázala splácet úvěry, například na stavbu lanovky na Lysou horu. Úroky i penále dosahovaly deseti až dvaceti procent ročně. Ministerstvo financí teď obce na rizikové hospodaření upozorňuje. „Snažíme se monitorovat situaci, protože bychom byli neradi, aby takových případů bylo více,“ vysvětluje mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.  

Rokytnice mezitím přijala nový úvěr na dostavbu kanalizace. „Je to úvěr ve výši třiceti šesti milionů korun. Ve srovnání s těmi předchozími úvěry je to reálné číslo,“ věří Petr Matyáš. „Předfinancování těchto projektů musí jít vždy cestou úvěrů,“ říká Petr Kadavý.   

Zatímco Rokytnice se svých dluhů zbavila, sousednímu Harrachovu nedávno naskočily. Město má podle soudu zaplatit dvě stě šedesát milionů korun za údajně nesplácený úvěr z počátku devadesátých let. Pokud se svým odvoláním neuspěje, čekají ho podobné problémy jako Rokytnici.