Kdo zachrání jesenickou nemocnici?

Olomouc - Boj o zachování základní péče v jesenické nemocnici se změnil v přestřelku mezi jejími zástupci a Olomouckým krajem. Zařízení se ocitlo na pokraji krachu kvůli tomu, že v jeho spádové oblasti žije málo obyvatel. Nemocnice tak dostává méně peněz, než by potřebovala. Žádá proto hejtmanství, aby jí na provoz přispívalo. To se ale brání. Na podobnou podporu nemá peníze.

Podle vedení zdravotnického zařízení by pomohlo uzavření smlouvy o zabezpečení základní zdravotní péče. Hejtmanství by díky ní nemocnici ve veřejném zájmu dotovalo, třeba jako dopravní obslužnost v kraji. „Je to zcela standardní evropská norma, která je aplikovaná v jiných evropských zemích i krajích ČR, jen tady v Olomouckém kraji se nám to zadrhlo,“ říká nespokojeně ředitel Nemocnice Jeseník Jan Jedlička. Jeho slova potvrzuje i prohlášení ministerstva zdravotnictví, ve kterém stojí: „Evropská komise říká o službách ve veřejném zájmu, mezi které patří i zdravotnictví, že mohou být poskytovány veřejnými i soukromými subjekty.“

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

„Úkolem kraje není financovat zdravotní péči, to je úkol státu a ten to svěřil zdravotním pojišťovnám,“ vyjádřil se tiskový mluvčí Olomouckého kraje Ivo Heger. Pojišťovna, která je na Jesenicku dominantní – VZP - si ale s ministerstvem osud nemocnice přehazuje jako horký brambor. „Zdravotní pojišťovna nemůže dělat výjimky podle toho, jestli je nemocnice státní, nebo souromá,“ řekl ředitel olomoucké krajské pobočky VZP Lubor Machytka.

„Zdravotní pojišťovny jsou samostatnými právními subjekty, které jsou povinny dodržovat platné právní předpisy a uzavřená smluvní ujednání,“ souhlasí tiskový mluvčí Ministerstva zdravotnictví ČR Vlastimil Sršeň.

Jesenická nemocnice
Zdroj: ČT24

Hejtmanství vidí řešení jinde než v příspěvcích z krajské pokladny. „Jesenická nemocnice by nejvíc potřebovala investovat do svého vybavení a v tom by jí pomohl silný strategický partner,“ tvrdí Ivo Heger. Podle ředitele nemocnice ale Jesenicko investory nezajímá. Únikový scénář z krachu má i VZP, která už o situaci jednala.

„Řešení by bylo v reorganizaci nemocnice tak, aby uspořené prostředky zůstaly nemocnici,“ myslí si ředitel krajské pobočky Lubor Machytka. Zástupci Olomouckého kraje se teď obrátili s žádostí o radu na ministerstvo financí i zdravotnictví. Hejtman o nemocnici bude hovořit na jednání vlády tento pátek. Zástupci pojišťovny, kraje i nemocnice se pak sejdou na společném jednání příští týden. O tom, co bude s nemocnicí dál, budou rozhodovat nejspíše ve středu 31. srpna.