Beránek se stal mistrem republiky v psaní na klávesnici

Pelhřimov - Na počítačové klávesnici lze za jedinou minutu napsat i víc než 900 písmen. To je přes patnáct úhozů za vteřinu. Jedná se o světový rekord. Dnes se o podobné výkony pokoušeli také účastníci republikového mistrovství v grafických předmětech v Pelhřimově. Mistrem republiky v této disciplíně se stal Lukáš Beránek z Obchodní akademie v Praze 10. K úspěchu pomohla Beránkovi slepá klávesnice.

„Je to právě bez těch písmen, aby to člověka donutilo se naučit přesně, kde které písmenko leží,“ řekl Beránek. I Lukáš patří k těm mistrům, kteří dovedou psát rychleji, než běžný člověk mluví. Se svými až čtrnácti úhozy na klávesnici za vteřinu se může stát například nejrychlejším soudním zapisovatelem u nás.

Jenže běžná počítačová klávesnice už by takovou rychlost nezvládla. „Ta píše počty tak 10 až 11 za vteřinu, takže jsme museli aplikovat speciální zkratkový systém, v podstatě převod těsnopisu na obyčejnou klávesnici,“ prohlásil Jaroslav Zaviačič z Internetové školy psaní na klávesnici. „Člověk slyší slovo, musí si uvědomit jeho zkratku a zaznamenat ji správně do wordu,“ konstatoval Beránek.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Děti by měly ovládat psaní všema deseti už na základní škole

Autor počítačově řízené výuky psaní Zaviačič si myslí, že klávesnici by měly umět všema deseti ovládat už děti na ZŠ. Pedagogové s ním většinou souhlasí. „Pokud musí přemýšlet kromě obsahu také nad tím, kde najít písmenka na klávesnici, tak to je zoufale neefektivní a zdržuje to práci,“ řekl Radoslav Kučera, hlavní organizátor mistrovství.