Hradečtí radní zakázali, aby zvon na Bílé věži zvonil přes noc

Hradec Králové - V Hradci Králové se rozhořel spor o to, zda má zvon na Bílé věži zvonit i přes noc. Radní města to totiž zakázali kvůli tomu, že prý zvonění ruší ze spánku hosty blízkého hotelu. Někteří obyvatelé Hradce ale nesouhlasí, rozhodnutí podle nich poškozuje historický ráz a tradice města. Ještě loni se navíc Hradec pyšnil, že je městem zvonů. Příznivci nočního zvonění se proto na internetu domlouvají na protestní akci. Jednoho dne časně z rána chtějí přijít před hotel, který si vymohl výjimku, a zazvonit tam vlastními zvonky.

Městská rada o vypnutí zvonů přes noc jednala už před čtyřmi roky, tehdy ještě návrh neprošel. Teď už ale podporu získal: „Rada města se na to podívala jinýma očima, slyšela na některé připomínky nejen z hotelu Vacek, ale i lidí, kteří bydlí na starém městě,“ vysvětluje náměstek primátora Martin Soukup (ODS). Spolumajitelka zmiňovaného hotelu Jana Vacková uvedla, že jim noční zvonění odebíralo klienty, protože je rušilo ze spánku. 

Odpůrci zákazu zase argumentují tím, že zvony na Bílé věži zvoní už od roku 1581. „Bylo o tom rozhodnuto bez jakýchkoliv odborných posudků a navzdory vyjádření kulturní komise, která omezení zvonění nedoporučila,“ zlobí se jeden z odpůrců Martin Struna. 

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Vojtěch Macek z královéhradecké diecéze prý o žádném podobném problému s nočním zvoněním v Královéhradeckém a Pardubickém kraji neví. A rozhodnutí hradeckých radních je neobvyklé i v celostátním měřítku.