V karlovarské nemocnici bude pavilon špičkové akutní medicíny

Karlovy Vary – Karlovarský kraj si bere půlmiliardový úvěr na vybudování nového pavilonu špičkové akutní medicíny v Karlovarské krajské nemocnici. Přitom všechny tři části krajské nemocnice – v Karlových Varech, Chebu a Sokolově – mají každoročně ztrátu v řádech desítek milionů korun.

V krajské politické reprezentaci, napravo i nalevo, panuje ohledně nového pavilonu vzácná shoda. Hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný (ČSSD) říká, že nemocnice takový pavilon potřebuje. Ten nejbližší je totiž 90 kilometrů daleko.

Hlas opoziční, odborně nejfundovanější části krajského zastupitelstva, zpochybňuje dosavadní citlivé politikum, že by se měly všechny tři nemocnice vyvíjet stejnoměrně. Podle zastupitelky a primářky ARO v karlovarské nemocnici Bereniky Podzemské (Doktoři) bude potřeba omezit akutní péči v ostatních nemocnicích tak, aby karlovarský pavilon plně vytížen.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Hejtmanství ale oznámilo, že rozsáhlé investice jsou i do dalších částí krajské nemocnice. V Sokolově byla vybudována takzvaná iktová jednotka pro mozkové příhody, v Chebu se bude ještě letos rekonstruovat za 130 milionů korun. „Zde by měla být soustředěna specializovaná péče pro občany Karlovarského kraje,“ dodal generální ředitel Karlovarské krajské nemocnice Zdeněk Horák.

Půlmiliardový úvěr bude kraj splácet dvacet let. Na úrocích odevzdá Komerční bance 80 milionů korun.