Mošnovské letiště má nové vybavení

Mošnov - Ostravské letiště Leoše Janáčka má nové vybavení. S výrazným přispěním Evropské unie je pořídilo pro hasiče a ostrahu. Stálo téměř 90 milionů korun a pomůže zvýšit hlavně bezpečnost. Letiště si tak vytváří podmínky pro rozšíření provozu a možnost přijímat i letadla vyšší kategorie než dosud. Do tří let chce letiště z peněz Evropské unie pořídit další vybavení za téměř půl miliardy korun.

Rakouský Panter - speciální auto pro hašení požáru letadel. Futuristický vzhled kabiny řidiče i nadstandardní technické vybavení mu zajišťují mimořádnou pozornost nejen mezi hasiči. 36tunový kolos dosahuje rychlosti až 115 kilometrů v hodině a z nuly na 80 kilometrů v hodině se dostane za pouhých 30 sekund. Má termokameru, pomocí níž mohou hasiči i při snížené viditelnosti vyhledávat zraněné až do vzdálenosti 250 metrů.

„Nejdůležitějším parametrem je množství hasicí látky, to znamená, že toto vozidlo má 12 500 litrů vody a 1 500 litrů pěnidla. Od standardních vozidel se tedy liší tím, že má zhruba o polovinu větší kapacitu,“ vyzdvihuje kvality vozu velitel hasičské záchranné služby ostravského letiště Ivan Korbelář.

Speciální hasičské auto stálo přes 30 milionů korun. Ostatní zakoupené vybavení už bylo podstatně levnější. Letiště si např. pořídilo zařízení pro vyprošťování letadel, auto pro likvidaci chemických havárií, hydraulickou teleskopickou plošinu, detektory kovů, rentgenová zařízení pro odbavování zavazadel nebo výcvikový počítačový program pro operátory bezpečnostní kontroly. „Ty stroje v podstatě patří k nejmodernějším, které se na jakémkoli letišti dají použít, takže jsou srovnatelné i s většími letišti,“ říká ředitel Letiště Ostrava a.s. Pavel Schneider.

  • Panter v akci autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1613/161210.jpg
  • Panter autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1613/161208.jpg