První máj přivítal ve Vrchlabí ptačí zpěv

Vrchlabí (Krkonoše) – V Krkonoších lidé společně s odborníky vítali ptačí zpěv, při tradiční akci se dozvěděli mnoho zajímavostí ze života malých opeřenců. Učili se je také poznávat podle zpěvu, po dlouhé zimě se k nám totiž vrací velké množství tažných ptáků, kteří se navracejí ze svých zimovišť. Vítání ptačího zpěvu pořádají pravidelně každým rokem členové České společnosti ornitologické. Tradice vznikla v roce 1983 v Birminghamu jako Dawn Chorus Day, kde místní nadšenci přišli s myšlenkou vždy první neděli v květnu přivítat ptačí zpěv. Počet míst, kde se zpěv vítá, i návštěvnost jednotlivých akcí každoročně narůstá.

Pěnice černohlavá, brhlík nebo třeba budníček menší – to je pouze krátký výčet ptáků, které lidé díky odborníkům mohli pozorovat z úplné blízkosti. „Cílem je samozřejmě vytáhnout lidi ven, ukázat jim krásy jarní přírody a především ptáky, kteří v ní dominují,“ uvedl zoolog Jiří Fousek ze Správy KRNAPu. Návštěvníci jsou nadšení: „Sledujeme ptáčky na zahradě, když nejsme schopni určit správně, co vidíme, hledáme to v knížkách. Proto jsme se tady chtěli dozvědět něco nového a zajímavého.“

Ornitologové nabídli nejen procházku spojenou s poslechem různých druhů zpěvu, ale třeba také ukázku kroužkování. Podle velikosti a zbarvení se zájemci také učili poznávat jednotlivé druhy a jejich zvyky. „Ukážu jim ptáka, řeknu barvu i další věci. To je základní,“ prohlásil ornitolog Jan Gruz a návštěvníci dodávají: „Některé druhy jsem ještě ve skutečnosti neviděla, některé jsem si zapsala. Vůbec jsem nevěděla, že hřejí přímo bříškem!“ Celkem dnes lidé u Vrchlabského rybníku viděli nebo alespoň slyšeli 44 druhů ptáků. „Většina z těchto druhů tu ještě před 14 dny nebyla. Jsou to druhy, které hnízdí kolem Středozemního moře,“ vysvětlil Radek Drahný ze Správy KRNAPu.

Reportáž Václava Plecháčka (zdroj: ČT24)

Ptačí zpěv mohou lidé v Krkonoších, ale také na dalších místech republiky vítat první květnovou sobotu i příští rok.

V Krkonoších lidé společně s odborníky vítali ptačí zpěv.
Zdroj: ČT24