Bez starosty Josefa Janáta by Kyselka už nestála

Kyselka - Bojoval s úřady, politiky i podnikateli. Neuspěl. Přesto jen díky bývalému starostovi Kyselky Josefu Janátovi znají pohnutý osud kdysi světoznámých lázní snad všichni. Místní lidé jsou dokonce přesvědčeni, že nebýt jeho úsilí, už by historické budovy dávno nestály.

Nejlepší léta svého života věnoval Josef Janát dnes už skoro zapomenuté obci Kyselka. Bývalý učitel a pozdější starosta spojil svoji kariéru se snahou o zácharanu unikátních lázní. Kdysi výstavní domy postavené samotným Heinrichem Mattonim se nezadržitelně řítí k zemi. „Byly to lázně pro mládež. Pak z toho byla škola v přírodě. No a pak do toho přišla privatizace a všechno jako mávnutím proutkem přestalo fungovat. Věci byly částečně rozkradeny. To strašně bolí u srdíčka,“ vzpomíná Josef Janát.

I přes smutný pohled na chátrající domy se novináři i politici shodují, že jen díky úsilí bývalého starosty dnes všichni vědí, že o záchranu historických budov je třeba bojovat. Do Kyselky jezdily delegace z ciziny i ministerštní úředníci. Zasahoval i ombudsman. Média přinesla stovky článků a reportáží. „Nikdy se nebál říct pravdu, až mě to docela překvapovalo. Jmenoval konkrétní lidi, kteří jsou za to zodpovědní, měl z toho určitě problémy,“ říká karlovarská novinářka Ivana Kalinová.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Byl starostou na svém místě, protože byl starostlivým starostou. Tak vzpomíná na Josefa Janáta bývalý hejtman Karlovarského kraje Josef Pavel. „Snažil se na všech úrovních jednat o pomoci, která by do Kyselky přišla. Nejen u mne, ale i třeba v poslanecké sněmovně,“ dodává.

Úcta k historii a starostův zájem vedly k záchraně vzácných věžních hodin na kostele v Radošově u Kyselky. Dalším evropským unikátem je dřevený most přes Ohři. V boji za jeho obnovu byl Josef Janát úspěšný. Stavba trvala rok. Další tři roky pak musel přesvědčovat úředníky, že neporušil dotační pravidla. „Nedošlo k žádnému pochybení, ani koruna nešla mimo,“ tvrdí Josef Janát.

Bývalý starosta Kyselky nechce, aby lidé na slavnou historii lázní zapomněli. Jen kousek od nich promítá lidem v maličkém kině, které zachránil, vzácný černobílý film. „Je to kus historie, film z roku 1928 nebo 1929, jak to tady vypadalo. Alespoň budoucí generace mají na co koukat,“ říká Janát.

Ani po odchodu z radnice není bývalému starostovi další osud Kyselky lhostejný. O další záchraně chce Josef Janát se zástupci kraje jednat už po prázdninách.