V karlovarských hotelech je ruština oblíbená

Karlovy Vary – Někteří politici na Karlovarsku kritizují českou vízovou politiku: jde jim především o víza pro turisty přijíždějící do regionu ze zemí bývalého Sovětského svazu. Nepružný systém prý turistice škodí, a proto se tito politici obrátili na Ministerstvo zahraničí České republiky. V dopise poukazují na to, že jiné země Schengenského prostoru vydávají víza nesrovnatelně rychleji. Ruští turisté si podle nich oprávněně stěžují, ministerstvo však nesouhlasí.

Karlovy Vary byly vždy kosmopolitním městem, v němž nejsilněji zaznívala němčina. Od devadesátých let se tu víc mluví rusky. Hoteliéři a obchodníci říkají, že bohatý ruský klient a zákazník je pro město požehnání, přijíždí, i když je krize. A mohlo by jich být víc, kdyby mělo Česko pružnější vízovou politiku. „Vím, že si na to klienti velmi stěžují, protože to trvá i několik týdnů,“ tvrdí zástupce hejtmana Karlovarského kraje Jaroslav Borka (KSČM). Senátor Jan Horník (Evropští demokraté) doplnil: „Turisté raději volí destinace, jako jsou Vídeň nebo Baden-Baden.“ Mluvčí MZ ČR Filip Kanda však namítá: „Doba vydávání českých víz pro ruské občany se pohybuje v průměru kolem pěti pracovních dnů.“

A druhá strana mince: v Karlových Varech se mezi místními najde mnoho lidí, kterým téměř drtivá převaha rusky mluvící klientely vadí. Přitom s větší nevolí než na běžného pacienta a turistu se dívají na bohaté Rusy, kteří se ve městě usazují a také tu investují. „Vadí mi to, protože nás pomalu vytlačují. Všechny nápisy jsou v ruštině, všechno je ruský. To jsem se mohla odstěhovat do Vladivostoku,“ říkají. Četnost a necitlivost některých investicí podle kritiků zavání až korupcí. „Když dnes pojedeme do Vídně, tak tam v centru uslyšíme ruštinu naprosto běžně. Řekl bych skoro víc než v Karlových Varech,“ hájí svůj postoj senátor Horník.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Karlovarští regionální politici si myslí, že je třeba zřídit v Rusku hustější síť zastupitelství, tím se vydávání víz usnadní a urychlí. Stejnou cestou už prý vykročilo Německo, Rakousko nebo Španělsko.

Někteří politici na Karlovarsku kritizují českou vízovou politiku, jde jim především o víza pro turisty přijíždějící do regionu ze zemí bývalého Sovětského svazu.
Zdroj: ČT24