Kutnohorským se nelíbí omezení v dopravě. Ohrožena je dotace

Kutná Hora - Řadě obyvatel Kutné Hory se nelíbí omezení v dopravě kvůli rekonstrukci dlažby v historickém centru. Někteří místní podnikatelé už nyní tvrdí, že se snížily tržby a komplikují se dodávky zboží. Zastupitelé proto na svém posledním jednání schválili změnu dopravního projektu města. Vedení radnice se však nyní obává, že bude muset vrátit evropskou dotaci. Podmínkou pro její získání bylo totiž právě zklidnění dopravy v centru.

Ti, kteří v centru bydlí, mohou parkovat na kartu, ostatní za 10 korun jen na půl hodiny. Zásobování má povolený vjezd jen omezenou dobu. „Co se týká parkování, ta vzdálenost od firmy je potom delší. Celkově to odrazuje zákazníky,“ říká jeden z kutnohorských podnikatelů Pavel Štifter. „Ale na to ty komunikace historicky dány nejsou a nikdy nebudou, to znamená, že ty auta se sem prostě a jednoduše nikdy nemůžou vejít,“ argumentuje starosta Ivo Šalátek.

Lidé sepsali petici a zastupitelé na ni reagovali schválením změny dopravního projektu tak, aby se tu mohlo znovu bez omezení parkovat a projíždět. Podle místostarosty Václava Vančury by změna mohla znamenat vrácení evropské dotace, které město na rekonstrukci dostalo. „Podmínkou dotace bylo zklidnění historického centra města, ke které jsme se zavázali, když jsme přijímali dotaci ve výši 87 milionů korun,“ upozornil Vančura.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Zastupitelka Marie Matyášová, která návrh na změnu ve prospěch nespokojených předložila však tvrdí, že o takové podmínce zastupitelé nevěděli. „Já jsem předkládala toto usnesení v řádném termínu, takže pokud v těch deseti dnech nikdo nedal žádnou podmínku a námitku, že to není možné schválit, pokud tam tato podmínka je, myslím si, že i vedení města nám něco zatajilo,“ uvedla Matyášová.

Sporné usnesení zatím vedení radnice nebude respektovat. O tom, zda se opět zruší, bude rozhodovat zastupitelstvo na konci června.