Některé podniky na Liberecku prý sledují zaměstnance kamerami

Liberec - Pracovníci některých firem na Liberecku si stěžují, že jsou v práci natáčeni a kontrolováni kamerami, přestože to zakazuje jak občanský zákoník, tak i zákon na ochranu osobních údajů. Podle odborářů přitom vůbec nejde o výjimečný jev a o problému s vedením firem intenzivně jednají.

Osmnáct firem, tedy celá třetina větších zaměstnavatelů Liberecka, porušuje zákon, když kontrolují zaměstnance pomocí kamer. Odboráři dokonce mluví přímo o špiclování. „Vrátil se nám zpět fenomén, který fungoval tak před pěti lety, kdy chtěla řada firem použít kamery pro sledování zaměstnanců. Dnes tento trend souvisí s krizí,“ říká předseda Asociace samostatných odborů v Liberci Milan Šubrt. „Nahrávání zaměstnanců je vlastně zpracováváním jejich osobních údajů. To podle zákona nelze,“ upozorňuje předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů Igor Němec. „Člověk se kamer bojí, je to stresující pocit,“ svěřuje se jeden z obyvatel Liberce. „Já s tím absolutně nesouhlasím,“ dodává druhý.

Firmy navíc nesmějí natočený materiál použít proti zaměstnanci. Přesto se tak děje. „Vedoucí si zaměstnance pozve do kanceláře, řekne mu, že má připomínky k jeho práci a dá mu napomenutí po porušení pracovní kázně,“ popisuje obecně praxi Milan Šubrt.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Odboráři zatím nechtějí říct, o jaké firmy jde, protože o problému jednají. Pokud ale kamery z pracovišť do měsíce nezmizí, jména konkrétních firem zveřejní. Kamerový systém má třeba výrobce izolačních materiálů Trelleborg v Hrádku nad Nisou. Kamery se sem vrátily kvůli množícím se krádežím v šatnách. „My vzhledem k předchozí diskusi na toto téma nemáme k dispozici žádné nahrávací zařízení ani neuchováváme záznamy,“ uvádí výkonný ředitel firmy David Pokorný.

V takovém případě a také kvůli bezpečnosti je možné kamery použít, tvrdí Úřad pro ochranu osobních údajů. Nesmějí ale kontrolovat zaměstnance přímo na pracovišti.